"Aquest matí he sentit el terratrèmol, a la mateixa hora que el 2009", comença relatant Sabetti. "Estava mig adormit i he sortit molt aviat de casa i per sort a L'Aquila les cases reconstruïdes són totes antisísmiques, però tot i això la gent ha començat a córrer pel carrer".
Acte seguit, s'ha dirigit a donar sang a l'hospital de la seva localitat on assegura que hi ha anat molta gent. "Aquí som gent de muntanya, ens sentim tots molt units", declara, tot afegint: "Tothom està sent molt solidari perquè l'anterior terratrèmol encara està a la nostra memòria i malsons".
Un petit poble d'alta muntanya
Cap a les set del matí, ha agafat el cotxe amb uns amics i ha anat cap a un dels punts més perjudicats per la catàstrofe, Amatrice. "És un poble petit i antic d'alta muntanya on és difícil que hi arribin les ajudes i subministraments necessaris perquè han caigut ponts i túnels, i els carrers estan bloquejats per pedres", descriu, a la vegada que apunta que "per sort" al voltant d'aquest municipi hi ha "grans ciutats" que estan fent de "suport logístic".
Quan el seu grup ha arribat a Amatrice no hi han pogut entrar. El poble estava ple de persones del servei d'emergències que els han fet tornar enrere perquè el terreny "encara no era segur". "Hi hem tornat per la tarda per donar suport emocional als afectats i els hem portat aigua", explica. "Hem trobat una dona que mirava cap a un edifici caigut i li hem preguntat què passava", afirma, per afegir: "Ens ha respost que estava esperant que els bombers rescatessin els seus dos fills que estaven atrapats sota la runa". "En aquests moments et sents de veritat dèbil i inútil contra la natura", expressa.
Por a les rèpliques
Ara mateix, el major temor és que el terra torni a moure's. "Després del terratrèmol, hi ha molta por a rèpliques. Durant el dia s'han produït petites tremolors i la gent està molt espantada perquè els experts han dit que podria haver-hi un sisme més fort, però cap al nord", explica Sabetti.
De fet, Andrea Tertulliani, sismòleg de l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia (INGV), citat pel diari italià La Republicca, ha explicat que es tracta d'"una àrea d'altíssim risc". "Qualsevol seqüència té el seu comportament particular però no podem excloure que acabi o que continuï d'una altra manera", ha afegit l'expert.

Una casa d'Amatrice malmesa pel sisme del centre d'Itàlia Foto: Francesco Sabetti