Donald Trump ja és oficialment el nou inquilí de la Casa Blanca després de liderar els resultats en els estats indecisos: Wisconsin ha certificat la seva victòria, assolint així els 270 vots electorals (ja en té 277 i en poden ser més), a l'espera dels resultats finals de Michigan, Arizona i Nevada. Tot plegat després d'imposar-se primer als estats de Geòrgia i Carolina del Nord. Malgrat tractar-se de territoris amb forta presència de minories negra i llatina, i que Kamala Harris és la primera candidata dona i negra que presenten els demòcrates, Trump ha aconseguit el 51% dels vots a Geòrgia, amb més de 2,6 milions de vots. La candidata demòcrata s'ha endut només Minnesota, l'estat originari del seu candidat a la vicepresidència, Tim Walz.
Quan faltaven deu minuts per a dos quarts de nou del matí en hora catalana, Donald Trump ha certificat la victòria en un dels estats més transcendentals per arribar a la Casa Blanca: Wisconsin. Els 10 vots electorals es tenyeixen de vermell en una situació que certificaria la sentència d'aquestes eleccions. Però la victòria del candidat republicà no s'atura aquí: Pensilvània, amb més de 3,3 milions de vots, superant Harris per més de 200.000. Era un dels territoris més importants per arribar a la Casa Blanca, amb 19 vots electorals.
La victòria a Carolina del Sud, on el Partit Demòcrata havia posat moltes esperances, és igualment rellevant. Però el candidat republicà ha aconseguit també en aquesta campanya retallar la distància amb la demòcrata en el vot dels joves i dels homes negres, factors que han contribuït a solidificar les seves possibilitats. Ja només queda esbrinar si Harris té alguna opció de fer-se amb els estats del Mig Oest, on Trump també pressiona la demòcrata. Arizona i Nevada, a l'oest, semblen ara per ara encara més costeruts per Harris.
El sistema que regeix les eleccions presidencials nord-americanes és molt complex. Guanya la presidència el candidat que es fa amb 270 o més dels 538 vots electorals. Cada estat té tants vots electorals com membres del Congrés que envia a Washington. Malgrat que els vots electorals són proporcionals a la població de cada territori, el guanyador en un estat s'emporta tots els seus vots electorals. Califòrnia, un dels estats més poblats, en té 54. Alaska, en canvi, només 3. Pensilvània, 19. Això fa que alguna vegada un candidat amb menys vots populars s'imposi al Col·legi Electoral que aplega tots els vots electorals dels estats. És el que va fer Donald Trump el 2016.
Els swing states són els estats clau, els que determinen la victòria en les eleccions als Estats Units i on els equips de campanya dels candidats destinen més esforços. Així com hi ha estats que sempre són demòcrates, com ara l'estat de Nova York, i d'altres que sempre són republicans, com Texas, hi ha una sèrie d'estats on el resultat no està tan clar i pot variar d'una votació a l'altra. Aquest any es considera que els swing states són 7: Nevada, Arizona, Geòrgia, Carolina del Nord, Pensilvània, Michigan i Wisconsin.