Turquia aixeca el veto a Suècia i deixa la seva entrada a l'OTAN en mans d'Hongria

El règim turc es mostrava reticent a obrir la porta al país nòrdic, al qual acusa de refugiar activistes kurds, que són considerats terroristes pel règim d'Erdogan

  • El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. -
Publicat el 23 de gener de 2024 a les 21:04
El parlament de Turquia ha aprovat aquest dimarts a la tarda l'ingrés de Suècia a l'OTAN, una mesura que el país de l'Europa del nord persegueix des de l'esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna arran de la invasió de l'exèrcit de Vladímir Putin al país veí. La missió de Suècia a l'OTAN ha anunciat les "notícies positives" provinents del parlament turc en una entrada a la xarxa social X. "Suècia està a punt per contribuir a la seguretat de tots els aliats", ha assegurat a l'antiga Twitter.

L'ambaixador nord-americà a Turquia també ha celebrat la notícia, i ha considerat que és un pas "crític" per a l'enfortiment de l'organització militar, "que avui és més important que mai". Jeffry L. Flake ha destacat el "compromís" de Turquia amb l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord, i ha afegit que la decisió "demostra clarament" una "col·laboració duradora" entre el règim de Recep Tayyip Erdogan i el govern dels EUA.

El sí de Turquia ha estat difícil d'assolir, i el parlament hi ha donat el vistiplau tres mesos després que Erdogan presentés la llei per aprovar l'ingrés. El règim turc es mostrava reticent a obrir la porta a Suècia, país al qual acusa de refugiar activistes kurds, que són considerats terroristes pel règim d'Erdogan.

L'octubre passat, després que el president del país presentés la llei al parlament turc, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, subratllava que Suècia ja havia complert amb tots els compromisos que se li exigien per formar part de l'aliança, des de la reobertura de les exportacions d'armes a Turquia fins a l'expansió de la cooperació en la lluita contra el terrorisme.

Un cop aprovada l'adhesió a Turquia, Hongria queda com a únic país que no ha ratificat l'ingrés de Suècia a l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord. Els estatuts de l'entitat estipulen que l'ingrés de nous membres ha de ser aprovat per tots els països que en formen part.