
El primer ministre escocès, l'independentista Alex Salmond, utilitza un llenguatge particular. Si el catalanisme parla de "l'Estat" per referir-se a l'adversari, Salmond fila més prim i parla constantment de "Westminster". El moviment escocès no té res en contra dels anglesos, ve a dir, però sí contra la "casta" que dirigeix el país. Dient "Westminster", aconsegueix despersonalitzar l'adversari i engaltar-l'hi tot un seguit de connotacions negatives que converteixen el discurs independentista en quelcom revolucionari, positiu, il·lusionant. "La propera vegada que el primer ministre britànic vingui a Escòcia serà per acordar els termes de la secessió, no per crear alarmisme!", ha proclamat aquest dilluns al matí des de l'aeroport d'Edimburg, davant d'un notabilíssim eixam de periodistes.
El lloc escollit per a la roda de premsa també tenia tot el simbolisme possible: Escòcia vol connectar-se amb el món, vol obrir-se al món, vol atraure comerç internacional i vol comerciar amb tothom. Un simbolisme, el de l'aeroport, que no és aliè al catalanisme. De fet, el 'No' és conscient de l'avantatge estratègic que porta el 'Sí', i a la pròpia roda de premsa ja hi havia qui ironitzava que les declaracions haurien d'haver tingut lloc a la secció de 'Departures' de l'aeroport, per tot seguit col·locar Salmond en un avió qualsevol sense dret a retorn.
Salmond, envalentonat, ha proclamat: "Si deixem de banda els idiotes que hi ha en cadascuna de les dues opcions, aquesta està sent una gran campanya d'empoderament de la ciutadania, una lliçó, un model d'exercir la democràcia real." "I en els propers tres dies és el que continuarem fent, continuarem sent totalment positius", ha sentenciat.
"Empoderament", un llenguatge que tant podrien fer-se seus tant ICV com Podemos. "Il·lusió", la bandera que enarbora el catalanisme una vegada i una altra. Dijous, tots plegats sabran si la ciutadania "compra" l'estratègia.