Yes Scotland: «Els pescadors espanyols voldran pescar en aigües escoceses»

La campanya escocesa pel "Sí" ressalta que una Escòcia a la UE interessarà "a tothom", incloent-hi Espanya | Descarta que Madrid executi cap veto | Descarta actes amb el catalanisme

Publicat el 14 de gener de 2014 a les 22:59
Acte d'inici de la campanya del 'sí' a la independència d'Escòcia, amb els seus principals promotors, l'octubre del 2012. Foto: Arxiu ND/ACN.

La campanya per fomentar el vot favorable a la independència escocesa, Yes Scotland, es mostra convençuda que el govern espanyol no interferirà en el referèndum escocès. Ni per les possibles amenaces que pugui formular d'aquí al 18 de setembre, el dia del referèndum, ni en un hipotètic cas de victòria independentista. "Escòcia forma part de la UE des de fa més temps fins i tot del que n'ha format part Espanya", reivindica un dels portaveus de la campanya independentista, Gordon Hay, en aquesta entrevista amb Nació Digital, en què planteja una "transició fluïda" entre l'Escòcia britànica membre de la UE i l'Estat escocès membre de la UE. Alhora, descarta qualsevol possible acte conjunt amb l'independentisme català.


- El primer ministre escocès, Alex Salmond, va denunciar l'existència de contactes entre Madrid i Londres per coordinar posicions contra la independència escocesa. Tenen por del rol que pugui jugar l'Estat espanyol d'aquí al 18 de setembre?

- El referèndum tracta de garantir que el futur d'Escòcia és en mans dels escocesos. Durant l'any passat, el suport al "no" ha caigut en una cinquena part, cosa que suggereix que els arguments del "no", vinguin d'on vinguin, no estan funcionant.

- Considereu justificades les declaracions públiques de Mariano Rajoy sobre una Escòcia independent fora de la UE?

- No. Escòcia forma part de la UE des de fa quaranta anys -més temps fins i tot del que n'ha format part Espanya- i els escocesos són ciutadans europeus de ple dret. Acordarem els termes de la nostra pertinença a la UE durant el període que hi haurà entre el vot afirmatiu d'aquest 2014 i la data de la independència, el 2016, de manera que hi haurà una transició fluïda entre ser membre del club comunitari com a part del Regne Unit i ser-ne com a Estat de ple dret. Aquest acord serà d'interès per a tothom, incloent-hi, per exemple, la flota pesquera espanyola, que actualment pesca en aigües escoceses com a resultat de la nostra participació conjunta a la UE. Alhora, també serà una garantia jurídica per als ciutadans espanyols que viuen, treballen i estudien a Escòcia.

- Si Escòcia esdevé independent, creuen possible que Espanya exerceixi el seu dret a veto per evitar l'accés d'Escòcia a la UE?

- No hi ha cap indici que el govern espanyol tingui la intenció de vetar Escòcia com a membre de la UE. De fet, el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha deixat clar que "ningú no s'oposarà a una independència consentida d'Escòcia".

- El govern català té la intenció d'organitzar un referèndum d'independència dos mesos després de l'escocès. Aquest fet beneficia o perjudica el moviment independentista escocès?

- Creiem que els votants escocesos estaran més concentrats en els beneficis que la independència pot portar al nostre país.

- Han valorat la possibilitat de realitzar algun acte conjunt amb algun representant del moviment independentista català per enviar un missatge conjunt a la Unió Europea?

- Yes Scotland focalitza el 100% de la seva campanya a Escòcia.