La reacció dels docents als carrers ve motivada per la intenció del govern espanyol de fer canvis en la preinscripció escolar, que generalment es fa a finals del mes de març, perquè el castellà guanyi terreny com a llengua vehicular, una iniciativa que vol impulsar aprofitant la vigència de l'article 155 que manté suspès l'autogovern de Catalunya.
L'acte central a la capital catalana ha comptat amb la presència de diverses personalitats sobiranistes, com l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell; el diputat d'ERC, Ernest Maragall; i la també diputada republicana, Najat Driouech.
Som Escola ha llegit un manifest en defensa de la immersió lingüística, que ha permès la "cohesió social i democràtica" a Catalunya. El text carrega amb força contra l'ofensiva de l'estat espanyol i la titllen d'"involució" i "atemptat" contra l'escola. "La immersió lingüística ha permès igualtat d'oportunitats a tres generacions de catalans", destaca.
El suport transversal a l'actual model pedagògicEN DIRECTE Música a la plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir respecte a l'escola catalana; ho explica @FagedaGerard https://t.co/EHodpqV9ZG pic.twitter.com/b6VzmNv46V
— NacióDigital (@naciodigital) 28 de febrer de 2018
Aquest dimecres reivindicatiu per a la comunitat educativa ha arrencat amb un acte al matí a Santa Coloma de Gramenet, bressol del model d'escola pública catalana, on s'ha exhibit el consens i la transversalitat social i política que aplega el fet que el català sigui la llengua vehicular a les aules. De fet, va ser a iniciativa de famílies castellanoparlants d'aquesta ciutat que a l'any 1983 es va implementar l'actual model lingüístic com un motor de cohesió social.

Concentració a plaça Sant Jaume per l'escola en català. Foto: Gerard Fageda