Els regants del Canal d’Urgell inicien una de les campanyes més complicades a causa de la sequera

S’apliquen restriccions del 40% d’aportació d’aigua i si plou calculen que podran regar fins a mitjans d’agost

Redacció
27 de març del 2023
Actualitzat a les 18:09h
Un regant del Canal d'Urgell
Un regant del Canal d'Urgell | ACN / Oriol Bosch
Els regants del Canal d’Urgell han iniciat aquest dilluns una de les campanyes de regadiu més complicades de la història. Almenys dels darrers 15 anys, que és quan va entrar en funcionament el pantà de Rialb.

El director general de la Comunitat de Regants, Xavier Díaz, ha destacats que comencen a regar amb un 40% de restriccions de cabal als cultius i també ha recordat que davant la sequera persistent, els pagesos han apostat per sembrar varietats que necessiten menys aigua. L’objectiu és salvar les collites en el pitjor dels escenaris que vindria donat per una primavera sense pluges. Llavors, difícilment es podria regar fins a mitjans d’agost, que és l'habitual. Els regants compten amb un 50% menys de reserves de neu que l’any passat.

El Canal d’Urgell ha donat inici aquest dilluns a la campanya de regadiu del canal principal. Ho fa una setmana més tard del que és habitual, ja que normalment l’aigua comença a regar les finques a partir de Sant Josep.

Fa 30 mesos que no plou el que tocaria la conca del Segre està declarada en estat d’emergència des de fa nou mesos. Això ha provocat el retard en l’inici de la campanya, que arrenca amb unes reserves de 99 hectòmetres entre els embassaments de Rialb i Oliana. A més, els regants estimen uns 100 hectòmetres de neu que s’aportaran a mesura que avanci el desgel. Això representa un 50% menys que el normal ja que durant l’hivern ha precipitat poc i la calor anticipada ha afavorit l’evaporació de la neu.