5 vins clàssics de la DO Costers del Segre que mai passen de moda

Us recomanem cinc vins que s’elaboren des de fa dècades i no perden l’essència de la primera anyada

Publicat el 13 de novembre de 2021 a les 10:03

[h3]1780 de Castell del Remei[/h3]
S'anomena 1780 perquè és l'any de fundació d'aquest celler ubicat a la subzona de l'Urgell. Trobar aquesta referència en una carta de vins o en una botiga especialitzada, és trobar-te un dels grans clàssics de la DO Costers del Segre. El vi està elaborat amb cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot. Té un marcat pas per fusta que li dóna caràcter i, amb els anys, es torna profund, dòcil i elegant (recordo tastar les collites 2000 i 2001 fa tres anys i veure que tot i la seva edat encara tenia vida).


Un vi amb un ajustadíssim preu del que recomano comprar algunes ampolles per fer el següent exercici: obrir-ne una al cap de poc temps, una al cap de cinc-vuit anys i una altra 15 anys després.


[h3]Agaliu de L'Olivera[/h3]
L'Olivera - més coneguda com la Cooperativa de l'Olivera -, no només és un dels projectes socials més importants del sector del vi a casa nostra, sinó que és un dels cellers que en el seu dia va apostar per l'elaboració i criança de vins blancs en una zona de negres. L'Agaliu és un vi que marca la tendència dels vins blancs a Costers del Segre. Va ser el primer macabeu amb criança en bóta que es va fer en aquesta zona vinícola.

Un vi revulsiu per la combinació de macabeu i fusta i també per la seva ampolla de color blau. Igual que quan va néixer, als anys noranta, té una fusta marcada i notes de pera i d'herbes aromàtiques.


[h3]Llabustes Riesling del celler Vila Corona[/h3]
Enric Vila és el primer que va plantar vinya en la subzona del Pallars, més concretament a la Conca de Tremp, dins de la DO Costers del Segre. De fet aquesta subzona, la del Pallars, es va crear en gran part gràcies a ell. L'any 1989 va decidir de plantar varietats com el riesling, tot un revulsiu en aquelles dates, però també va plantar varietats més tradicionals com l'ull de llebre, la garnatxa o el monestrell.

El projecte es troba a Vilamitjana, a uns 500 metres d'altitud. El Llabustes Riesling fermenta en bótes de 300 litres. Destaquen les aromes fruitoses, amb records a fruites blanques, tropicals, flors i cítrics. Un vi de només 12,5 graus a causa de la seva altitud i que conserva el pas de boca com el de collites passades. Pas de boca vibrant i seductor.


[h3]Cérvoles Blanc del celler Cérvoles[/h3]
A la Pobla de Cérvoles, pels voltants de l'any 1998, es va elaborar el primer vi de garatge de la DO Costers del Segre. Aquest joc de paraules, vi de garatge, serveix per explicar que estem parlant d'un projecte petit. Tant és així que les capacitats que es necessiten per elaborar els vins, caben en un garatge. Tomàs Cusiné va descobrir aquest petit paradís en alçada a les Garrigues i en va quedar captivat. Dels vins del celler destaco el Cérvoles blanc, que s'elabora des dels inicis i que sempre ha seguit el mateix perfil de vi.

Un macabeu amb chardonnay fermentat i criat en bótes de roure francès. Un vi amb un caràcter tossut, persistent en boca, d'aromes a fruita blanca que es barregen amb les notes d'espècies dolces i torrats de l'elaboració. Amb el pas del temps, la seva cremositat es torna una meravella.


[h3]Astronòmic del Celler del Montsec[/h3]
Un celler que no podia faltar en aquesta selecció de vins clàssics sobre la DO Costers del Segre és la Cooperativa d'Artesa. Fundada l'any 1958, és el celler registrat amb el número dos dins d'aquesta zona de la Catalunya interior. Alguns recordareu els seus vins anomenats Iris o els D'A, una sèrie de vins d'una sola varietat que als anys noranta estaven repartits per diferents restaurants a la part oriental del país. El vi que destaquem està elaborat amb cabernet franc d'una vinya d'uns 14 anys.

L'Astronòmic 2018, que és la primera anyada. És un vi d'intenses aromes a fruita negra amb un fons especiat derivat dels seus tres mesos de criança en bótes de roure francès nou. Com la gent del celler diu: el vi que promociona el territori.