El Liceu es rendeix a la cançó popular dels padrins del Pirineu

El testimoni oral de 300 padrins del Pirineu català queda perfectament compilat, dignificat i a l'abast de tothom

Publicat el 08 d’abril de 2015 a les 17:43

Artur Blasco, acompanyat de Yannick Lopes, cantant alguna de les cançons recollides a l'obra. Foto: Bernat Ferrer/NacióLaFlama.cat.


Les cançons, les cobles i els romanços de desenes de padrins i padrines del Pallars, de la Ribagorça, d'Andorra, de la Cerdanya, del Ripollès, del Solsonès... han protagonitzat aquest dimecres un acte d'allò més emotiu en l'indret més emblemàtic de l'alta cultura a Catalunya: el Gran Teatre del Liceu. El departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha organitzat la presentació de l'obra "monumental" i "estructural" d'Artur Blasco A peu pels camins del cançoner (Rúbrica Editorial), amb l'objectiu de dignificar-la i difondre-la al màxim nivell. Avui, Mozart, Schubert i Beethoven han caigut extasiats davant temes tan humils com Les cobles del Peirot, El pardal quan s'ajocava, Adéu vila de Ripoll o El gall negre.

El conseller Ferran Mascarell ha reconegut que desconeixia que l'obra s'havia començat a publicar ja el 1999 de la mà del CAT i, en saber-ho, va idear un acte com el d'avui per donar-li el màxim de reconeixement possible. Sobretot perquè "la d'Artur Blasco és una feina estructural des del punt de vista del patrimoni sonor català", ha assegurat, i s'ha compromès a "fer tot el possible perquè l'obra es conegui arreu i la gent se'n pugui beneficiar".

Segons Mascarell, la compilació realitzada per Blasco, de 81 anys, "permet copsar maneres de viure de generacions" i fa possible "gaudir-ne en el nostre futur col·lectiu, doncs tenir cura de la memòria també és mirar cap endavant amb voluntat de futur".

1.600 cançons de 300 testimonis

El conjunt de l'obra A peu pels camins del cançoner consta de dotze volums, dels quals se n'han editat vuit i se n'està preparant el novè, recull 1.600 cançons -"amb les seves variants", puntualitza Blasco- aconseguides a partir del testimoni de 300 cantants i informants d'uns 200 pobles i masies d'arreu del Pirineu català. "M'ha ocupat 50 anys de feina... i encara no l'he acabat!", ha assegurat.

 

Els 80 DVDs que ocupa l'obra de Blasco. Foto: Bernat Ferrer/NacióLaFlama.cat.

El director general de Cultura Popular, Lluís Puig, ha assegurat que l'acte d'aquest dimecres era "un homenatge a tots els padrins i padrines que van ser capaços de mantenir el fil de la tradició oral", en tant que la presentació al Liceu "donava valor" a la tasca compiladora de Blasco. A més, ha anunciat que, a partir d'avui, els 80 DVD's de l'obra es troben ja en obert al repositori audiovisual del departament de Cultura, Calaix.

La cançó popular, la que connecta aquest país amb les seves arrels genuïnes, ha irromput amb força, ni que fos per un dia, al santuari de l'alta societat barcelonina. Una alta societat que, permanentment, ignora que existeix aquesta Catalunya de xolladors, torners, pastors... Una Catalunya que durant molt de temps tampoc no ha existit ni per a TV3. De faccions rudes. Muntanyenques. De parlar tosc. Però que hi és.

I una societat que avui ha protagonitzat un acte que ben bé podria ser del segle XIX... si no fos perquè els protagonistes han agafat el micro i han cantat les cançons que els cantaven els seus padrins, i que ells possiblement canten als seus néts. La prova empírica que la transmissió oral no s'ha acabat d'estroncar del tot. I que, gràcies a Artur Blasco, es troba a l'abast de tothom. Una obra "monumental", com ha resumit Mascarell.