FiraTàrrega rebrà onze companyies que realitzaran residències artístiques a la ciutat

El certamen d'enguany es dedicarà a la interculturalitat, el del 2017 a la participació i el del 2018 a l'espai

  • Presentació del programa de suport a la creació -
Publicat el 31 de març de 2016 a les 17:41
Actualitzat el 31 de març de 2016 a les 17:53
FiraTàrrega rebrà onze companyies que realitzaran residències artístiques a la capital de l'Urgell per a preparar els seus projectes escènics que es presentaran a la 36 edició del certamen, que se celebrarà del 8 a l'11 de setembre. Una iniciativa que impulsa la creació escènica catalana i ofereix a companyies internacionals l'oportunitat de realitzar coproduccions en residència a la ciutat.

El director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, ha presentat el programa de Suport a la Creació 2016. "Formen part d'un 20% de la programació de FiraTàrrega que té a veure amb l'estrena, el risc, la curiositat, la novetat, sortir de la zona de confort i la valentia", ha recalcat Duran. El director artístic ha assenyalat que aquesta edició estarà dedicada a la interculturalitat, i també ha anunciat que el tema del 2017 serà la participació i el del 2018 l'espai. "Les arts de carrer es fonamenten sobre aquests trets distintius", ha dit.

Duran ha destacat que en aquest programa hi ha gent que està engegant i que presenten una òpera prima o artistes més veterans. "El programa de Suport a la Creació és pels professionals de la Fira un espai on conèixer i tastar què passa al sector, una relació que durant dies de FiraTàrrega no es pot dur a terme perquè hi ha tantes coses que no es pot produir", ha explicat.

Aquest programa, que fomenta la creativitat escènica i la producció d'espectacles de carrer i en espais no convencionals, torna amb les seves tres línies d'actuació: Laboratoris de Creació, Residències Artístiques i Produccions Transnacionals. En aquest context, s'han programat un total de 12 assajos oberts on les companyies tenen l'oportunitat d'interactuar amb el públic. Una de les novetats d'enguany del programa és la rehabilitació de l'espai que ocupa la Nau 18 de Cal Trepat, que acollirà una zona permanent de residències artístiques de FiraTàrrega.

En l'apartat de Laboratoris de Creació hi ha un total de cinc propostes: 'Vacía' de Maria Capell; 'A mi no me escribió Tennesee Williams' de Roberto G. Alonso i 'The curler power experience' de la companyia Sienta la Cabeza. En la mateixa categoria hi ha els Laboratoris de Moviment amb els treballs de Diana Gadish i Quim Bigas.

Un d'aquests espectacles és 'Vacía' de Maria Capell, que està encara en procés de creació. Capell ha explicat que es fa un recorregut "pels cadàvers urbanístics que han quedat per Tàrrega després de la febre immobiliària". Es visitaran construccions no finalitzades amb edificacions buides sense cap ús ni funció. "Una de les preguntes és quin ús han de tenir aquests espais", ha dit. Capell farà residència del 2 al 17 de juny i realitzarà un assaig obert el 15 de juny.

Un altra espectacle d'aquesta edició és 'A mí no me escribió Tennesee Williams' de Roberto G. Alonso, que compta amb la col·laboració a la dramatúrgia de Marc Rosich. Farà residència a FiraTàrrega del 17 al 26 de maig amb un assaig obert el darrer dia de residència. "Volíem parlar d'un personatge que és una dona madura de mitjana edat", interpretada per ell mateix. "És un monòleg per actriu i escrit per una dona i aquí comencen les contradiccions que és del què també parla el muntatge". La protagonista és una desnonada i estarà literalment sota un pont, una dona que ha estat "desnonada de la vida i és una desnonada social i anímica".

Respecte les residències artístiques es comptarà amb tres companyies catalanes: Escarlata Circus, La Industrial Teatrera i LAminimAL - nascuda fa sis anys a l'Obrador de la Sala Beckett de Barcelona- i pel que fa les produccions transnacionals FiraTàrrega acollirà tres produccions transnacionals de Mèxic amb la companyia Carretera 45 Teatro; Corea del Sud i la companyia CCOT. Visual Theater Company i Xile amb Teatro Niño Proletario.

Pre/Para Week

Aquest 2016 també tindrà lloc del 4 al 9 d'abril la Pre/Para Week, una activitat biennal que organitza FiraTàrrega i que està integrada també dins el programa de Suport a la Creació. La Pre/Para Week posa l'accent en aspectes relacionats amb la formació i la difusió de les arts de carrer, amb la realització de tallers, assajos i presentacions, on hi destaquen tallers oberts d'escriptura i de moviment a l'espai públic.

Inteculturalitat, participació i espai

El lema de la Fira serà la interculturalitat. Així ho ha anunciat Duran qui també ha dit que el del 2017 serà la participació i el del 2018 a l'espai. Ha assenyalat que plantegen explicar que les arts de carrer són fantàstiques i necessàries i tenen aquests tres actius. En aquest context, el 2011 es van centrar en el circ; el 2012, noves tecnologies; el 2013, dansa; el 2014, teatre i el passat any el món de les arts visuals". Duran ha recalcat que això significa un canvi d'estratègia, ja que a partir d'ara fins el 2018 parlaran "dels actius, perquè defensem les arts del carrer i són necessàries i imprescindibles".