La música antiga arribarà a 28 municipis del Pirineu en un ampliat FeMAP

Salàs de Pallars, Vilaller, Vall de Boí, Riner, Llívia i Organyà s’afegeixen al festival d’estiu

Publicat el 15 de juny de 2016 a les 22:51
El Festival de Música Antiga dels Pirineus s’estendrà enguany per 28 municipis pirinencs, amb una oferta de 43 concerts entre l’1 de juliol i el 27 d’agost. Salàs de Pallars, Vilaller, Vall de Boí, Riner, Llívia i Organyà s’afegeixen a un certamen nascut l’any 2011 per fer arribar la cultura a aquest extens àmbit territorial, aleshores amb només deu poblacions. Avui, amb seus al Pirineu català, a Andorra i a la Catalunya nord ha esdevingut el festival de música antiga més gran i disseminat d’Europa, reivindiquen els seus organitzadors.

La inauguració amb "Les Quatre Estacions" de Vivaldi i "Les músiques del Baró de Maldà", amb el Quixote Quartet i Carles Canut, són les dues produccions pròpies d’aquesta edició.
El FeMAP proposa enguany 17 formacions musicals provinents principalment de Catalunya, però també de Galícia, Andalusia, Madrid, País Valencià, País Basc, Itàlia i França.

Moltes d’aquestes repetiran actuació dues o tres vegades en municipis diferents, fins a completar una programació total de 43 concerts a 28 municipis d’un àmbit geogràfic extens que va des de Bossòst (Vall d’Aran) fins a Sant Joan de les Abadeses, i des de Bourg-Madame (França) fins a Tremp.

La Seu d’Urgell acollirà la inauguració amb una producció pròpia al Claustre de la Catedral de Santa Maria d’Urgell. Es tracta d’una producció del clàssic "Les Quatre Estacions" de Vivaldi, a càrrec d’una formació amb músics principalment lleidatans i/o vinculats amb el Pirineu, comandats pel violinista de Mollerussa Joan Espina. El mateix concert es podrà veure posteriorment a Puigcerdà i Berga.

L’altra producció pròpia d’aquesta edició és el concert titulat "Les músiques del Baró de Maldà", a càrrec del Quixote Quartet i amb lectures de l’actor Carles Canut. El concert, que es podrà gaudir tant a Tremp com a la Vall de Boí els dies 7 i 8 d’agost, ressegueix el dietari que aquest baró va escriure a final del segle XVII en què retratava la Barcelona de l’època i també els seus viatges.

FeMAP "Social"

Una de les novetats destacades de la sisena edició del festival és l’estrena del programa ‘FeMAP Social’, una mena de “festival paral·lel” –en expressió del seu director, Josep Maria - que consisteix en 15 concerts “a domicili” per diversos centres amb col·lectius en risc d’exclusió social (discapacitats, salut mental, tercera edat, etc.), a càrrec d’una formació d’alumnes del recentment estrenat Conservatori de Música dels Pirineus (creat aquest curs a partir de les escoles de música de la Seu d’Urgell, Puigcerdà i Berga).

El programa inclou també set tallers preparatoris per aquells col·lectius que poden desplaçar-se i assistir als concerts del programa oficial, així com un taller pera un col·lectiu que farà les seves colònies a la Vall de Boí.

Una altra novetat de l’edició és la col·laboració amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), a partir de la qual una alumna podrà presentar a Ripoll els seus projectes de final de Màster en un concert obert al públic inscrit al FeMAP. En aquesta ocasió serà la violinista Ana Kovacvic l’alumna participant.