La Transició democràtica a Lleida, en una exposició al centre d'Art la Panera

La mostra aplega un miler de documents que han estat cedits per ciutadans i entitats i recollits per la Paeria

Publicat el 18 de febrer de 2015 a les 17:48

Ros i Siurana han visitat l'exposició Foto: Salva Miret


El Centre d'Art la Panera acull fins al 24 de maig una exposició que vol mostrar i fer valer els actors, temps i espais que van donar forma al període de la transició democràtica a la ciutat de Lleida. Entre el material exposat hi ha una seixantena de gravacions, tipus càpsules, i unes setanta entrevistes en profunditat que quedaran com a material de documentació a l'Arxiu Municipal de Lleida. També s'hi poden veure cartells, cartes, fotografies, pamflets, adhesius, publicacions o octavetes, entre altres, material que la ciutadania ha cedit temporalment a l'Ajuntament de Lleida per deixar constància de les particularitats d'aquest període històric a la ciutat. 

Com a epíleg, l'exposició planteja la presentació del treball de Fernando Sánchez Castillo (Madrid, 1970), artista que des dels inicis de la seva trajectòria ha mostrat un gran interès per la història contemporània de l'estat espanyol, especialment pel període marcat per la dictadura franquista i la transició democràtica. El seu treball desconstrueix i qüestiona els símbols de poder i proposa una revisió compromesa i crítica de la memòria històrica heretada.

Per recollir el material que es pot veure a la mostra, la Regidoria de Drets Civils de l'Ajuntament de Lleida ha coordinat un procés participatiu que ha permès compilar un miler de documents, entre els quals destaquen peces d'artistes reconeguts.

'Transició Democràtica a Lleida. Actors, Context, Temps, Espai, Síntesi' és una mostra que dóna continuïtat a la línia de treball entorn de la recuperació de la memòria democràtica iniciada al 2008 i que pretén reconèixer els diferents actors, espais i temps de la ciutat, així com l'aportació de Lleida a la història de la transició a Catalunya i a l'Estat. En aquest sentit, dóna a conèixer els fets ocorreguts a Lleida i promou el treball entre institucions i entitats.

L'exposició es complementa amb una unitat didàctica per als alumnes de 4 d'ESO i de 2n de Batxillerat per contextualitzar el període de la transició en l'àmbit local. Així mateix, el 9è Congrés de Convivència a la Ciutat, que es farà del 26 al 28 de març, tindrà la transició com a eix vertebrador dels debats.