
Entrada a l'hospital de campanya Foto: Xavier Lozano
La comarca de les Garrigues ha reviscut aquest dissabte un dels moments més cruels de la seva història, el bombardeig a la Granadella, del 29 de desembre de 1938, en què els fronts de l'Ebre i el Segre es van creuar a la població. Per segon any consecutiu el poble ha tornat a aquell moment amb una recreació històrica del grup de recreació de l'exèrcit de l'Ebre, on no han faltat bombes, trets, fum i foc, sirenes, campanes i crits de guerra.
A la Granadella encara es conserva el refugi, i també algunes de les cases de l'època on s'han recreat hospitals de campanya o cases bombardejades. Durant tot el dia s'han preparat altres activitats per commemorar aquests fets. L'objectiu dels actes és rememorar l'ocupació franquista que va patir la població a les acaballes de la Guerra Civil espanyola. Entre d'altres activitats s'ha fet l'exposició 'La Guerra Civil a les Garrigues', amb fotografies històriques i cartells de l'època, que es podrà visitar fins després de les festes. Aquest dissabte també s'ha obert al públic el refugi de la Guerra Civil, ubicat al Molí de la Vila.

Un grup de soldats avui a la Granadella Foto: Xavier Lozano
El moment més destacat ha estat la recreació del bombardeig, que el motiu de la resistència trobada per l'exèrcit rebel en l'ocupació d'aquest municipi, rep el nom de 'Cinturó de ferro'. Hi han participat figurants del poble a més dels grups de recreació. També s'ha organitzat la projecció de tres audiovisuals sobre la Guerra Civil i un sobre la representació passada.
75è aniversari dels bombardeigs
Ara fa un any, la Granadella ja va recordar, amb diverses activitats, el 75è aniversari dels bombardejos per part de l'aviació nazi. Va ser una de les poblacions garriguenques més bombardejades durant el conflicte bèl·lic, com ha explicat el Miquel Pinyol, un dels veïns de la Granadella que llavors tenia 7 anys. Ha detallat que van caure 7 bombes, i que van morir dues veïns del poble.

Un grup de recreació amb la bandera republicana Foto: Xavier Lozano
El Pere Ventura, del grup de recreació històrica, ha afegit que en "la conquesta dels exèrcits franquistes a les línies republicanes que es retiraven", la Granadella va un dels punts d'enfrontament destacat, per la proximitat amb Lleida.

Un participant de la recreació d'avui a la Granadella Foto: Xavier Lozano