Òmnium Cultural Lleida-Ponent denuncia, en un comunicat, que aquest divendres el Museu de Lleida "ha estat víctima d’un episodi d’espoli de la seva col·lecció d’art diocesà". L'entitat afirma que és un capítol més de les reivindicacions "rapinyaires" que des del bisbat de Barbastre fan amb relació a la col·lecció diocesana del bisbat de Lleida, que és una de les seves col·leccions fundacionals.
A més, alerten que l'avidesa que mostra el bisbat aragonès, s’ha vist justificada per "resolucions que retorcen la interpretació de la legislació" i asseguren que evidencien la seguretat que tenen envers l’actuació de les instàncies judicials, tot i que el procediment està pendent de recursos.
També asseguren que les peces que reclamen, i les que amenacen de reclamar, procedeixen de parròquies que mai han estat en l’àmbit territorial de la diòcesi de Barbastre fins que es va produir la divisió que va patir la de Lleida durant els anys 90 del segle passat.
Òmnium considera que és més un fet polític i econòmic que una altra cosa. Denuncien l’acció diocesana i judicial i la decisió de decretar el trasllat d’unes peces d’art que qualsevol trasllat pot afectar greument la seva conservació. Creuen que "és una mostra més de la utilització forçada de les lleis i els tribunals per imposar una visió concreta de país i de la història, en la que decididament no hi cabem".
L'entitat apunta també als gabinets jurídics dels organismes que conformen el Patronat del Museu de Lleida, que "han estat incapaços d’imposar la tramitació segons el procediment judicial establert" i creuen que "han pecat de bona fe".
Per últim es volen solidaritzar amb les persones que treballen al Museu de Lleida i defensen el futur del Museu perquè, asseguren "continuarà endavant" malgrat tot.
Òmnium Cultural denuncia l'«espoli» de l'art de la Franja del Museu de Lleida
Reivindiquen l'origen de les peces i no entenen la rapidesa judicial, tot i estar pendent de recursos
Ara a portada
-
Societat «Si el camp cau, cau tot el país»: resignació i resiliència dels pagesos després de la pedregada Oriol Almacellas Verdés
-
Societat 50.000 hectàrees de cultius afectades per la pedregada a Lleida, segons Unió de Pagesos Redacció
-
-
-
Societat Maribel Pedrol: «El canal d’Urgell no és conegut perquè no l'hem sabut explicar» Àlvar Llobet i Sotelo
Publicat el 05 de març de 2021 a les 19:20
Actualitzat el 05 de març de 2021 a les 19:37
Et pot interessar
-
Cultura Història i contemporaneïtat, la nova mostra del Museu de Lleida i la Fundació Sorigué
-
Cultura Què fer aquest cap de setmana a Ponent: del 25, 26 i 27 d'abril
-
Cultura El Mercat de les Idees omplirà la plaça de la Catedral aquest dissabte, 26 d'abril
-
Cultura El còmic entra a les aules de Lleida i Tàrrega com a eina educativa