Ricard III o la descoberta d'un clàssic

La companyia teatral l'Agropecuària porta a Balaguer el Ricard III de Shakespeare després d'omplir durant l'octubre l'església de Sant Martí de Lleida | El col·lectiu inicia amb aquesta obra una campanya per acostar les peces teatrals clàssiques a tots els públics

Publicat el 11 de novembre de 2015 a les 23:00

Javier Lázaro interpretant Ricard III Foto: Agropecuària


"El meu regne per un cavall!" És el darrer monarca anglès mort en camp de batalla el que crida enmig del combat de Bosworth. Després, s'acaba desplomant. És la fi del retrat que William Shakespeare va fer del rei, el maligne membre de la casa dels York protagonista de l'última obra de la tetralogia que l'il·lustre autor va dedicar a la història d'Anglaterra i que es podrà veure al Monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer aquest cap de setmana. (Dissabte a les set de la tarda i diumenge a les sis. Reserva d'entrades a reservesricard3@gmail.com).

Encara que hi ha qui pensa que l'actualització dels clàssics és una tasca delicada i perillosa, n'hi ha d'altres que accepten el risc amb l'objectiu d'acostar aquestes obres històriques al públic tot posant una cullerada de modernitat. La companyia teatral l'Agropecuària, dirigida pel lleidatà Emili Baldillou, ha fet el pas d'enfrontar-se al repte de posar en escena aquesta història de turments, dilemes i ànsies de poder d'un rei que encarna un dels temes que més s'han abordat en teatre, cinemes i, ara, sèries televisives; la lluita despietada pel poder. Enveges, conspiracions i traïcions es posen en solfa en aquesta obra, font d'inspiració d'autors i guionistes, que prenen idees i plantejaments que Shakespeare plasma a Ricard III per bastir les trames.

Font d'inspiració de sèries com "Joc de Trons" o "House of Cards"

Algú creu que J.J.Martin va pensar Joc de Trons del no res? o que el protagonista de House of Cards, el congressista Francis Underwood, interpel·la l'espectador perquè així ho va inventar el guionista? tot estava ja pensat pel dramaturg de
Stratford-upon-Avon, que centra l'obra en la vigília de la gran batalla de Bosworth, en la qual Ricard III haurà de morir. Un home consumit per l'ambició i el ressentiment que interpreta l'actor Javier Lázaro, el protagonista d'aquesta versió de Baldillou, més curta que l'original però amb l'al·licient de la proximitat amb el públic.

El Ricard III de l'Agropecuària s'ha representat a la petita església romànica lleidatana de Sant Martí, un espai on no hi caben més de 60 persones per funció. Aquesta limitació de l'aforament afegeix valor a l'obra, diu Lázaro, que apunta que l'estret vincle amb l'espectador permet la seva implicació a la trama "fins al punt que un cop em van dir cabró enmig de l'obra degut a la malícia del rei Ricard". És un rei dolent, l'anglès, però l'actor agraeix que sigui així, almenys això és el que admet Lázaro, que explica que la maldat del monarca li ha permès trobar matisos al personatge, que exigeix control corporal i concentració ja que Ricard III era geperut. En aquest sentit, el protagonista apunta que s'ha preparat mirant Al Pacino al documental "Looking for Richard".

Acostar els clàssics al públic, el repte de l'Agropecuària

"No vam voler posar-li afegits. La deformació la faig amb el propi cos" explica Lázaro, que s'acompanya d'una vintena d'actors per portar a terme aquesta famosa obra de la que tothom n'ha sentit a parlar però que pocs coneixen bé. En la versió de l'Agropecuària, l'espectador hi trobarà el text i els actors, que es mouen en un entorn auster on hi destaca el tron desitjat pel rei. Per deu euros, a la capital de la Noguera.