Engelbert Montalà: «ERC pot derrotar la majoria conservadora de Mollerussa per primera vegada»

El candidat republicà es presenta per tercer cop als comicis amb l'expectativa de ser alcalde per reconduir el municipi en matèria econòmica, comercial i de fires

Publicat el 15 de maig de 2023 a les 05:20
Engelbert Montalà i Pla (Reus, 1976) arriba caminant al Teatre l'Amistat de Mollerussa, l'indret convingut per fer l'entrevista. Va amb camisa de quadres, texans i amb unes ulleres de sol que li donen un aire més propi de fan de Bruce Springsteen que no pas de candidat a l'alcaldia de la capital del Pla d'Urgell. Tot i l'aparença, quan parla ho fa amb la convicció de l'aspirant que s'ha preparat les lliçons durant vuit anys i que ara està a punt per a l'examen final.

Creu que el pot aprovar i convertir-se en el primer alcalde d'ERC de la història recent de Mollerussa, però per fer-ho, necessita més vots que fa quatre anys, quan va treure els millors resultats del seu partit amb cinc regidors, i que l'actual alcalde, Marc Solsona, perdi la majoria absoluta que manté des del 2011. Més neteja, millor gestió de l'economia municipal, canvi en el model de fires i impuls del comerç son algunes de les propostes que Montalà descabdella durant la conversa, on també parla de la CUP, partit que es presenta per primera vegada i que l'obligarà, més encara, a apel·lar al vot útil.

- L’opció que ERC pugui arribar a l’alcaldia de Mollerussa és la més clara en més d’una dècada.

- Hi ha moltes opcions de poder-hi arribar. Ens hem preparat vuit anys a l’oposició. Hem picat pedra i hem après moltes coses; les virtuts i els defectes de l’administració. Estem preparats per assumir aquest repte.

- Aquesta és la tercera vegada que es presenta com a cap de cartell d’ERC. Com ha crescut políticament?

- He après molt. Hi ha coses que ara veig i que fa anys no veia. Això t’ho dona l’experiència. El coneixement de l’ajuntament i el llenguatge administratiu son coses que també he anat adquirint en aquests anys com a cap de l’oposició.

- El seu principal rival és Marc Solsona o la CUP, que es presenta per primera vegada a Mollerussa?

- És molt legítim que tothom pugui presentar les seves opcions polítiques. El que ens hauríem de preguntar és per què fins ara no s’havia presentat la CUP. Quan les coses estaven complicades, nosaltres hi érem, treballant. Ells no. Per quina raó apareix aquesta candidatura ara? El meu contrincant no son ells, sinó la majoria conservadora que ha governat gairebé sempre aquesta ciutat i que ha estat vinculada a CiU. Li pot posar el nom que vulgui, però l’estructura sempre ha estat la mateixa, la de les elits. Per primer cop ERC pot acabar amb aquest sistema. Totes les opcions que ens ajudin a trencar aquesta estructura son benvingudes.

[blockquote]Ens hauríem de preguntar és per què fins ara no s’havia presentat la CUP. Quan les coses estaven complicades, nosaltres hi érem, treballant. Ells no[/blockquote]

- Per què creu que ara es presenta la CUP?

- Son ells que ho han de dir. Es estrany, però, que hagin fet el pas ara.

- Està disposat a pactar-hi després de les eleccions?

- Els periodistes sempre fan aquestes preguntes quan arriben les eleccions! (riu). Parlar de pactes és perillós perquè condiciona el vot. Si jo ara li digués que pactaré amb la CUP li restaria credibilitat al meu projecte de ciutat que porto anys treballant amb el meu equip. Si d’altres partits es volen sumar a aquesta tasca nostra, ja en parlarem.

- Per tant, no té cap línia vermella.

- Sí. Amb el feixisme. Això sí que li avanço.

- Seria estrany, però, que vostè s’avingués a pactar amb l’actual alcalde de la ciutat després d’anys confrontant projectes.

- Té raó. Les nostres propostes s’allunyen de les del govern actual. És complicat que hi hagi un acord en aquest sentit.

- Creu que Junts li podria donar els seus vots per fer-lo alcalde a vostè i descavalcar Solsona?

- Moltes de les persones que formen part de l’equip de Junts ho eren abans de l’alcalde. Als plens sempre els he vist amb la mà aixecada votant a favor del govern. No tinc cap indici que es pugui trencar aquesta harmonia, més aviat al contrari. La meva sensació és que s’està disposat a pactar amb el diable, si cal, per mantenir les estructures de poder que li comentava abans. La trencadissa convergent s'ha fet molt visible a Mollerussa. Per nosaltres, les dues candidatures son el mateix perquè sorgeixen d'una mateixa matriu, que és la de CiU. 

[blockquote]Moltes de les persones que formen part de l’equip de Junts ho eren abans de l’alcalde. Les dues candidatures sorgeixen de la mateixa matriu, i pactaran si poden[/blockquote]

- Quina nota li posa al govern de Mollerussa?

- No li poso jo, sinó la ciutadania. La gent està cansada de majories absolutes en aquesta ciutat. Mollerussa no és la mateixa que fa 15 anys, i això és responsabilitat dels que l’han governat. Tenim molts reptes i també molts problemes.

- Quins, per exemple?

- Hem passat de ser una ciutat vital a ser una ciutat buida. Si abans passaven quinze persones per davant dels comerços, ara n’hi passen dues. Tenim 4.000 alumnes que venen cada dia a estudiar a la nostra ciutat, però no els veiem. Cal que aquests nois i noies visquin i emprenguin a Mollerussa, que hi facin vida. D’altra banda, tenim dos centres de referència de la Formació Professional com La Salle i la Serra, i ho hem d’aprofitar per impulsar i explotar les nostres potencialitats. La ciutat també té un problema amb les finances i la capacitat d’inversió, que és molt limitada. Ens hem de preguntar per què ho és.

- Per què ho és?

- L’estructura de l’ajuntament està mal dimensionada i tenim problemes de deute i de liquiditat. Els bancs no posen ara les mateixes condicions que fa anys. Tindrem un problema quan obrirem la caixa.

- I com pretén solucionar-ho?

- Reduint deute per tenir més capacitat d’inversió. Ha de pensar que el nivell impositiu a Mollerussa és molt elevat. La taxa de vehicles és de les més elevades de Catalunya. Cal trobar solucions també en aquest àmbit.

[blockquote]L’estructura de l’ajuntament està mal dimensionada i tenim problemes de deute i de liquiditat. Els bancs no posen ara les mateixes condicions que fa anys. Tindrem un problema quan obrirem la caixa[/blockquote]

- I vostè proposa abaixar impostos?

- Una descongestió d'algunes taxes.

- Quines?

- La de vehicles, per exemple. Apujaríem l’impost sobre construccions, l’ICIO.

- Per tant, s’equilibra la recapta municipal.

- Ho hem de fer, sí. Però cal pensar a quins ciutadans afecta cada impost, i l’ICIO toca més rendes altes.

- Mollerussa és de les ciutats catalanes amb més prestigi en matèria de fires. Vostè, però, n’és crític.

- La Fira de Mollerussa no ha evolucionat, i la de Saragossa ens passarà per davant d’aquí cinc anys. Això és així. Ens l’estimem i és molt nostrada, però ens hem d’adaptar als nous temps com es va fer a la seva època amb el canvi dels expositors de bestiar. No ens podem quedar amb la multisectorialitat perquè no ens diferenciem de cap altre certamen. L’especialització és la clau per sobreviure en el context de fires. No pot ser que ens fem la competència amb Lleida. Les empreses de tractors vénen un any a Mollerussa i al següent, a Lleida. Això és absurd!

[blockquote]La Fira de Mollerussa no ha evolucionat. No ens podem quedar amb la multisectorialitat perquè no ens diferenciem de cap altre certamen. L’especialització és la clau per sobreviure en el context de fires[/blockquote]

- I què proposa?

- Noves tecnologies i especialitzacions. Tenim potencial amb l’IRTA, amb els nous models de maquinària. Per què s’ha deixat de fer la fira dels drons?

- Parla de multisectorialitat però cada any es presenta un estol de fires per tot l’any. I algunes ben específiques.

- Algunes d’elles de vehicles. No podem ser un concessionari de cotxes i fer balanços en funció de quants n’hem venut.

- També ha criticat el govern perquè creu que Mollerussa esta deixada. Quina solució té vostè?

- La licitació dels serveis és millorable i la gestió de les hores del personal, també. Tenim també problemes amb la il·luminació dels carrers, i no pot ser que sempre es justifiquin en base a incidències tècniques. Això ho hem de millorar, i si ho fem, també augmentarem la sensació de seguretat.  

- Parlem de política de partits. ERC podria governar el Consell Comarcal del Pla d’Urgell la propera legislatura. Això seria una fita perquè mai aquesta institució ha canviat de mans convergents. Què significaria aquest canvi?

- Es percebria una manera diferent de governar. CiU tenia molt ben falcats alguns alcaldes de la comarca, però ara això ha canviat. La governança republicana que nosaltres defensem passa, també, per reforçar les comarques, per ser generosos. Les capitals han de saber repartir joc al seu territori per muscular-lo i equilibrar-lo, i més en l’actual context de despoblament.

- Té la sensació que aquestes eleccions son la seva darrera oportunitat per ser alcalde?

- El projecte que encapçalo va passar d’un regidor a tres, fa vuit anys, i de tres a cinc al 2019. La pregunta és pertinent, perquè jo veig la política d’una manera temporal. No ens han de fer por els canvis, però és complicat ara fer una projecció. Li faig una pregunta a vostè: si ERC treu ara un regidor menys però assoleix l’alcaldia, el candidat hauria de ser rellevat tot i traure pitjors resultats?

- Li ha costat més del que creia fer la llista?

- Respecto molt el projecte i les persones que m’han ajudat a bastir-lo. Hi tinc tota la confiança, i per això els mantinc en els cinc primers llocs.

- El seu partit és diana de moltes crítiques per part d’una part de l’independentisme. Com hi respon?

- Sóc independentista d’ençà que era petit. ERC ha de gestionar el dia a dia amb la defensa de la independència, que està fora de tot dubte. No renunciarem mai a confrontar amb l’Estat, però cal que siguem pragmàtics.

[blockquote]la crítica ha d’anar acompanyada de propostes alternatives, i aquí només s’ha fet per desgastar-nos. Hi ha independentistes amb molt poca lleialtat institucional[/blockquote]

- Què vol dir això?

- Nosaltres som pares i fills de l’1-O, però hem d’admetre que allò va generar unes frustracions que cal gestionar. I gestionar no vol dir renunciar, però sí reflexionar sobre quines son les millors vies per avançar cap a l’estat propi. ERC ha reflexionat i ha fet autocrítica, i això no ho he vist en altres formacions polítiques, que només ens han criticat. Li diré una cosa; la crítica ha d’anar acompanyada de propostes alternatives, i aquí només s’ha fet per desgastar-nos. Hi ha independentistes amb molt poca lleialtat institucional.