Govern i Comú pacten la congelació dels tributs i un impuls al porta a porta

L’executiu de Miquel Pueyo acorda amb els comuns contempla millores en la gestió tributària per a la ciutadania i un nou redactat de la taxa a grans distribuïdores per l’ús de l’espai públic que permetrà obtenir nous ingressos

Publicat el 11 d’octubre de 2021 a les 18:13
El govern de la Paeria i el Comú de Lleida han tornat a encaixar les mans en qüestions de ciutat. Les ordenances fiscals per al nou exercici del 2022 han fet possible l’acord entre l’executiu de Miquel Pueyo i els comuns, que s’han penjat la medalla d’haver aconseguit que el govern acceptés els objectius que proposava en matèria fiscal. Els números contemplen una congelació dels tributs. 

La quarta tinent d’alcalde i regidora d’Hisenda, Montse Pifarré, ha mostrat la seva satisfacció per poder portar a aprovació les ordenances fiscals per al 2022 amb consens. Entre els aspectes més rellevants de l’acord, Pifarré ha destacat l’adaptació del redactat de la taxa especial del subsòl, sòl o vol de vies públiques per garantir que les grans empreses distribuïdores (elèctriques, telefonia mòbil i d’altres energètiques) paguin pel seu ús, ja que pot suposar un ingrés important per a la ciutat.

[h3]Millora del sistema de taxació[/h3]
L'acord que s’ha presentat aquest dilluns contempla una millora del sistema de taxació a les empreses elèctriques per garantir que se'ls cobra efectivament el que els correspon per l'aprofitament que fan de l'espai de domini públic. Amb això es creu que es pot aconseguir un increment d'ingressos que permet que no es pugi el rebut d'escombraries als habitatges, per poder fer front al increment de preu del servei per a l'ajuntament.

[h3]Promoure el porta a porta[/h3]
Per altra part, l'acord inclou també la introducció d'un sistema bonus/malus en la taxa de residus per a les llars de les zones porta a porta. Això permetrà bonificar la taxa a aquelles llars que participin activament en aquest sistema de recollida selectiva, i penalitzar a les que no ho facin. En el capítol de promoció d'una millor gestió de residus necessària per a la transició ecològica, també s'introdueixen millores en la bonificació d'ús de la deixalleria, per promoure'n l'ús.

[h3]Progressivitat i impuls de drets[/h3]
El pacte entre el govern i el Comú contempla també algunes de les propostes com la millora de la progressivitat de les taxes municipals i el compromís de revisar la taxa del cementiri per bonificar a les famílies en funció de la renda.

En relació al dret a l'habitatge, s'introdueixen algunes mesures per desincentivar els pisos buits, amb recàrrecs a l'IBI de tots els pisos buits dels grans tenidors, i la nova taxa de residus a solars sense edificar i que no estiguin cedits a l'ajuntament per a activitats d'ús comunitari. Així mateix, s'incorporen bonificacions per a la masoveria urbana i cooperatives d'habitatge i per a immobles on es desenvolupin activitats de caràcter social.

Són unes ordenances fiscals que no tenen com a prioritat l’increment de recaptació, han destacat des de la Paeria. No hi ha augment de les taxes, sinó que s’han treballat per millorar la relació de la ciutadania amb l’Administració per facilitar la gestió i l’agilitat en qualsevol tràmit amb l’Ajuntament.

Per exemple, els propietaris de vehicles que tenen la targeta de resident, veuran com els hi serà renovada d’ofici per l’Ajuntament i a principis d’any rebran la seva nova targeta de forma automàtica”, ha explicat la regidor Jordina Freixanet. Altres àmbits on es millora la gestió serà en l’obtenció de les llicències d’obres permetent que els informes d’idoneïtat documental i tècnica puguin ser aportats externament per entitats habilitades sense cost afegit; en la gestió de pagaments i fraccionaments; per a la sol·licitud de bonificacions a l’IBI quan s’instal·len energies renovables; o en les taxes dels Horts de Rufea, entre d’altres.

Per la seva banda, Talamonte ha destacat que el grup del Comú s’ha mostrat disposat des del primer moment a la negociació, fins a assolir aquest acord que dona compliment a les prioritats que havien plantejat. “Pensem que és un bon acord, que introdueix mesures positives per la ciutat, com són la simplificació de tràmits i ajudar a la relació entre els ciutadans i l’administració, i altres mesures que havíem proposat des del Comú, com incentivar que els grans tenidors no tinguin habitatges buits i bonificar activitats socials com la masoveria urbana, que són molt interessants”, ha afirmat Talamonte.