Els senadors del PDECat, Josep Lluís Cleries i Elisabet Abad, també han defensat el no al 155. "És un atac a la democràcia i no té en compte el mandat del 27-S", ha defensat Cleries, que ha considerat que s'està aplicant la Constitució contravenint altres normes de la mateixa carta magna. Igualment, els senadors d'ERC, Mireia Cortés i Bernat Picornell, s'han oposat al 155 denunciant que "PP, PSOE i C's volen guanyar amb l'aplicació del 155 el que no han guanyat a les urnes".
Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat, José Montilla, s'ha dirigit a l'actual president, Carles Puigdemont, per insistir en la necessitat de donar "una nova oportunitat" a la reforma de la Constitució i evitar l'aplicació de l'article 155. "Està en mans del president de la Generalitat", ha insistit el senador del PSC en una compareixença al Parlament de Catalunya on encara no ha revelat si votarà a favor de la intervenció de l'Estat.
Montilla ha assistit a la comissió d'afers institucionals de la cambra catalana juntament amb els altres set senadors designats pel Parlament. El socialista ha demanat a Puigdemont que convoqui eleccions per "patriotisme" i ha començat la seva intervenció assegurant que els problemes de l'autogovern de Catalunya "són reals i són menystinguts pel govern de Mariano Rajoy". Per l'expresident, la solució passa, almenys, per millorar el finançament, més competències, creació de mecanismes federals, respecte a la llengua, l'educació i cultura, i el reconeixement de Catalunya com a nació.
Tot i això, ha criticat que ni el Govern ni Espanya "han fet esforços per trobar una entesa". "El que s'ha produït és una escalada de tensió, minuciosament preparada per una banda i sistemàticament menystinguda per l'altra", ha indicat. Montilla, que el 2007 ja va alertar de la desafecció entre Catalunya i Espanya, aquest dimarts ha insistit que "el malestar acumulat a Catalunya no es fruit d'una febrada".
Govern "segrestat" per entitats extrainstitucionals
Montilla ha condemnat, tanmateix, que el Parlament hagi creat una interpretació de l'ordenament jurídic "basada en desobeir la llei" per "fonamentar les decisions en la força del carrer" abandonant "la lògica democràtica de la defensa de l'estat de dret". "Mai s'havia vist que un govern democràtic i un parlament representatiu banalitzessin la desobediència a la llei", ha reblat.
L'expresident ha criticat que "mai s'havia vist un govern tan segrestat per sectors i entitats respectables, però que ni formen part del govern ni són membres del Parlament". El senador del PSC també ha carregat contra la convocatòria del referèndum de l'1-O, que ha titllat d'"il·legal i sense garanties", a la vegada que ha criticat la "desmesurada" actuació policial. Però ha defensat que la brutalitat de la policia espanyola "no pot justificar la legitimitat del dit referèndum".

Compareixença dels senadors designats pel Parlament Foto: Parlament de Catalunya
Albiol defensa el 155 per "mantenir l'autogovern"
La visió de Montilla ha estat totalment contraposada a l'expressada pels senadors del PP i C's, Xavier García Albiol i Xavier Alegre, respectivament. Albiol ha assegurat que el Govern és l'"únic responsable" de l'aplicació del 155, justificant el seu vot afirmatiu per "mantenir l'autogovern". El també diputat al Parlament ha afirmat que cal fer front a un "procés que porta els catalans cap al precipici i a un forat negre que no sabem on sortirem".
Alegre s'ha mostrat contundent afirmant que "implementar la Constitució davant d'un cop a la democràcia no és una opció, és una obligació". I ha defensat el 155 perquè "Catalunya i la seva economia necessiten seguretat jurídica i governants que respectin la llei".
"Atac a la democràcia"
Per contra, la senadora Sara Vilà, de Catalunya Sí Que es Pot, ha anunciat el seu vot negatiu contra el que considera que "conculca drets fonamentals". Per Vilà, el 155 no serveix per "convocar eleccions" sinó "per corregir una mesura concreta" d'una de les comunitats autònomes. La senadora ha assegurat que la "interpretació de la indeterminació" d'aquest precepte de la Constitució "no pot ser un xec en blanc". Vilà ha declarat que l'aplicació del 155 "no és un càstig a l'independentisme" sinó un "atac a tota la ciutadania de Catalunya" que també "implicarà una regressió a tot l'Estat".
Els senadors del PDECat, Josep Lluís Cleries i Elisabet Abad, també han defensat el no al 155. "És un atac a la democràcia i no té en compte el mandat del 27-S", ha defensat Cleries, que ha considerat que s'està aplicant la Constitució contravenint altres normes de la mateixa carta magna. Igualment, els senadors d'ERC, Mireia Cortés i Bernat Picornell, s'han oposat al 155 denunciant que "PP, PSOE i C's volen guanyar amb laplicació del 155 el que no han guanyat a les urnes".
Compareixença del senador José Montilla al Parlament by naciodigital on Scribd