Sergi Talamonte s’estrena com a candidat del Comú de Lleida després que en els passats comicis anés de número dos i aconseguís entrar a la Paeria. Algunes de les seves intervencions al plenari han passat a la història de la legislatura que acaba pel seu grau de duresa contra un govern, el d’Àngel Ros, que considera que s’ha escorat cap a la dreta i el liberalisme. De l’actual Paer en cap, Fèlix Larrosa, en parla malament pel seu tarannà “dictatorial”. Talamonte les deixa anar sense filtre, i està convençut que el Comú pit aconseguir fins a cinc regidors el proper diumenge.
- Quina diferència hi ha entre l’actual candidatura del Comú i la de fa quatre anys?
- Amb els objectius polítics poca. Continuem volent posar en marxa un govern que s’ocupi de la ciutadania i empoderar la gent dels barris, perquè dels polítics no ens en refiem. La seva política va en contra dels interessos de la societat lleidatana, a qui han venut per beneficiar quatre amics. La governabilitat del PSC ha estat de dretes i neoliberal, i s’ha gastat diners en inutilitats. Quan vam arribar teníem poc coneixement de les dinàmiques internes de la Paeria, i amb els anys ens hi hem anat adaptant fins al punt que ens trobem preparats per assumir responsabilitats de govern.
- Quatre anys després mantenen dures crítiques contra el govern de la Paeria.
- Allò que imaginàvem del govern del PSC s’ha demostrat que era pitjor. Hi ha hagut praxis irregulars i il·licites, i això ho han denunciat treballadors de la casa. L’executiu socialista s’ha negat a donar-nos documents als quals hi tenim dret com a regidors i ciutadans.
- Com quins?
- La informació de les licitacions i contractes de sanejament d’aigua potable. Vam demanar la informació l’any 2015, la Comissió de Garanties ens va donar la raó perquè aquesta informació havia d’estar penjada a la pàgina web, i ens va dir que el funcionari havia de ser sancionat. No es va fer ni tampoc se’ns va donar aquesta informació, que era important perquè explicava 40 milions de deute municipal amb obres concedides a dit amb el preu que marca la companyia i sense anàlisis dels sobrecostos. El govern del PSC se’ns n’ha rigut a la cara.
- Com es rebaixa el deute de la Paeria?
- Actualment hi ha tres plans de sanejament perquè el consistori està arruïnat. Cal racionalitzar la despesa i millorar-la, perquè és una obligació. Nosaltres proposem reduir directament quatre milions d’euros del deute i triplicar la despesa social amb un augment de personal. Volem més assistents i treballadors de carrers, i això s’ha de pressupostar.
[blockquote]Proposem reduir directament quatre milions d’euros del deute i triplicar la despesa social amb un augment de personal. Volem més assistents i treballadors de carrers[/blockquote]
- Què prioritzaria si vostè es converteix en el proper alcalde de Lleida?
- D’entrada la formació de govern. Tots tenim clar que després de les eleccions no hi haurà un govern monocolor i per això caldrà buscar consensos. Hem tingut bona relació amb diversos grups municipals de l’oposició i ens mourem en base als interessos de la ciutat perquè el Comú no rep ordres de cap directiva de partit.
- No ha governat per als lleidatans el PSC?
- No. Ho ha fet pels interessos de quatre. Porta anys així. Ha donat feina a empreses concretes, hi ha hagut manca de concurrència i competència, s’ha dedicat a privatitzar serveis... el votant progressista ha de saber que fer confiança al PSC és donar-li el vot a la dreta que amaga la situació d’emergència social. El regidor de l’àrea, Xavier Rodamilans, no hi ha estat mai, i els tècnics no poden assumir amb condicions la complicada situació del departament. És un desgavell que situa Lleida molt per sota d’altres ciutats catalanes en inversió social.
- Ha mentit el govern municipals en aquesta qüestió?
- Des del govern s’ha dit que es destinen 12 euros per habitant en matèria social, i això és mentida. La posició al rànquing és molt avall.
- El PSC ha governat amb Ciutadans i PP durant aquesta legislatura. Vostès farien un pacte amb Larrosa en el cas que sumessin en nombre de regidors?
- Quan es parla del bloc del 155 es focalitza molt en qüestions ideològiques, però cal posar l’accent en les polítiques econòmiques que han tirat endavant els tres partits en aquest mandat. Els socialistes tenien l’opció a principi de legislatura de canviar el rumb en el seu liberalisme, però va preferir pactar amb Ciutadans i PP. El PSC se n’ha anar a descansar perquè és un partit que ha tingut molt desgast.
- No ha vist diferències entre Fèlix Larrosa i Àngel Ros?
- I tant! Larrosa és més despòtic i dictatorial que Ros. Ho veig jo i ho diu molta gent. L’actual alcalde de Lleida té un aire prepotent que no tenia l’anterior alcalde, que era més paternalista. Com si fos un capellà. Larrosa et troba en un passadís i et gira la cara o et treu la paraula quan estàs al ple. És una mica com Ángeles Ribes de Ciutadans, que l’altre dia em va dir que si no era en públic no li dirigís la paraula. Té un fons molt fosc ella, no sap diferenciar la política de la vida personal.
- Si vol pactar només li queden els partits independentistes. S’hi sent còmode?
- No creiem que els pactes post-electorals s’hagin de fer en base a qüestions independentistes o del 155. El que ens ha de marcar el pas són les polítiques per a la ciutat de Lleida i d’acord amb això sotmetrem les bases a votació per tal d’escollir l’alcalde. També he de dir que amb Toni Postius tenim bona relació igual que amb ERC i la CUP, partits amb els quals hem acordat moltes coses aquesta legislatura. Em sembla bé que hi hagi diferències ideològiques, és lògic que hi siguin, però quan es parla de Lleida ens hem de saber posar d’acord. I ho podem fer perquè no ens fa por pactar amb els independentistes.
[blockquote]Els pactes post-electorals no s'han de fer en base a qüestions independentistes o del 155. El que ens ha de marcar el pas són les polítiques per a la ciutat de Lleida i d’acord amb això sotmetrem les bases a votació per tal d’escollir l’alcalde[/blockquote]
- S’ha de bandejar el debat sobre el procés en aquestes eleccions?
- Està bé que hi hagin debats d’aquests tipus perquè els ajuntaments s’han de posicionar sobre l’aberració que suposa tenir presos polítics i sobre la violència de l’1-O. La gent necessita aquest debat, però alerta, no només. Cal gestionar la ciutat.
- Què va fer vostè l’1-O?
- Estava al col·legi Lladonosa des de les sis del matí i vaig ajudar en tot el que va caldre. Vaig dur paperetes a l’EOI, perquè en faltaven. Tot i que era conscient que aquell referèndum no tenia garanties, d’aquell dia em quedo amb la dignitat i fermesa de la gent, que va aguantar violència per uns ideals.
- Quin considera que seria un bon resultat per al Comú de Lleida?
- Amb una participació que arribi al 60% podem arribar al cinquè regidor. Això ens permetria entomar responsabilitats de govern. No obstant, crec que anem a cegues en aquests comicis perquè no veig que les enquestes que han aparegut siguin fiables.
- El lema de la seva formació és “Ciutat valenta”. Què volen dir amb això?
- Durant temps hi ha hagut por al canvi i s’ha arribat a pensar que no ho havia res a fer per provocar-lo. Ara tenim hem dit prou i hem sortit al carrer per canviar la realitat de la nostra ciutat.
[blockquote]Amb una participació que arribi al 60% podem arribar al cinquè regidor. Això ens permetria entomar responsabilitats de govern. No ens espanta[/blockquote]
- Fa quatre anys la marca electoral dels comuns estava de moda. Ara ha patit retrocessos. Li preocupa aquesta tendència?
- No crec que la política nacional afecti tant en les qüestions municipals. Nosaltres som una formació que té plena autonomia local i econòmica que va sorgir d’una idea inicial de fer una gran coalició de formacions d’esquerres. Hem parlat amb Podem i En Comú Podem per evitar que hi hagués més d’una llista dels comuns a la ciutat, i ells han reconegut i valorat la nostra feina durant aquests quatre darrers anys. Tenim bon retorn del carrer.
- Quines són les línies mestres del programa electoral del Comú de Lleida?
- Tenim una clara voluntat de servei a les persones, i més enllà d’aquesta evident aposta defensem una baixada de l’IBI, una contractació municipal que tingui present els petits i mitjans comerços i s’allunyi de les grans empreses de sempre, mesures laborals, de medi ambient i una modificació dels pressupostos que permeti aconseguir més personal per a fer polítiques socials. També cal posar l’accent en el planejament general de la ciutat i incidir en zones verdes, habitatge públic i mobilitat, i impulsar punts comercials com el pla de l’estació. El creixement de polígons industrials com el de Sucs, que necessita una injecció econòmica, també el tenim present.
- Com veu la limitació de mandats per als polítics?
- Molt bé. Ho tinc clar perquè crec que la gent no s’ha d’eternitzar en la política. Aquest és el darrer cop que em presento. Després continuaré donant suport al projecte del Comú de Lleida des de la base fent feina invisible com la que molta gent està fent des de fa anys.
Sergi Talamonte: «El govern del PSC ha estat de dretes i neoliberal i ara li toca anar a l'oposició»
El candidat del Comú de Lleida proposa triplicar la despesa social a la Paeria i incrementar la plantilla d'agents cívics
Ara a portada

- Àlvar Llobet i Sotelo
- Responsable de NacióLleida
Publicat el 23 de maig de 2019 a les 00:40
Actualitzat el 24 de maig de 2019 a les 10:12
Et pot interessar
-
Política EN DIRECTE El ple ordinari d'abril de la Paeria de Lleida
-
Política La Generalitat dona la raó a ERC Balaguer pel cas de la seva representant a l’ImPIC
-
Política Nou policia infiltrat, ara a Lleida: «Era un activista modèlic, sempre disposat a tot»
-
Política El PP de Lleida acusa Vox d'avalar la cessió gratuïta d'una finca per a fer-hi una mesquita