L’Escola de Pagesia i Activitat Pastoral comptava en aquesta 2a. edició amb 46 sol·licituds per un total de 30 places repartides en 3 delegacions per tot Catalunya. L’Associació rurbans, juntament amb el CST i l’Associació Aladula – Ajuntament del Montseny van fer una primera pre-selecció de 35 candidats formats per 25 homes i 10 dones. Aquestos van passar l’última prova abans de ser alumnes oficials de l’escola mitjançant una entrevista de selecció davant d’un jurat composat per pagesos, tècnics i l’ECA Pallars.
Finalment, tot i tenir 30 places, l’escola ha seleccionat 21 alumnes, més dos suplents (pendents de selecció), que seran la nova promoció de pastors i pastores de l’edició 2010.
Els criteris de selecció s’han basat en buscar persones motivades per fer aquest ofici, amb una base de coneixements entorn el sector i un projecte associat a aquest. El projecte vol captar persones que estan en una fase d’exploració amb intencions fermes de portar a terme un projecte personal propi i/o ser contractats per una explotació ramadera.
El perfil de les persones candidates és molt semblant als alumnes de la promoció 2009. Són persones amb una mitjana d’edat de 31 anys, principalment entre els 24 i 29 anys (9), set entre els 33 i 39 anys, tres entre els 43 i 50 anys i dos de 19 anys. D’aquests, 5 són dones i 16 són homes. Podem dir que el relleu que es presenta al voltant del sector primari torna a ser molt jove.
La procedència dels candidats és molt diversa. El 57% venen de comarques del Barcelonès, principalment l’Anoia, el Barcelonès i el Vallés Occidental; el 23% venen de comarques gironines, la Selva, la Garrotxa i el Gironès; el 10% ve de comarques de Lleida, de l’Urgell i el Pallars Sobirà; el 5% del tarragonès i el 5% restant de l’Horta de València.
En quan a la situació laboral, el 52% es troben a l’atur. En dos casos d’alumnes que estan treballant, deixaran les seves feines actuals per incorporar-se a l’escola. Dels alumnes que treballen, tres d’ells estan vinculats a treballs socials o educatius com a educadors; en els altres casos els llocs de feina giren entorn a feines com jardiners, pagesa de someres, treballador de la indústria química, ajudant de forn de pa i cuiners.
És important reflectir la tendència que reflecteix un canvi de paradigma en el perfil de la nova pagesia. Persones joves, formades i que tot i no venir de tradició pagesa tenen la voluntat d’iniciar-se en el sector. El seu projecte gira entorn a poder desenvolupar el seu projecte vinculat a una explotació de dimensions petites, ecològica i amb la que pugui desenvolupar una comercialització directa, per aconseguir una major sobirania econòmica i alimentària.
L’Escola de Pagesia i Activitat Pastoral ja compta amb els nous alumnes per a la 2a edició. L’Escola de Pagesia i Activitat Pastoral ja compta amb els nous alumnes per a la 2a edició.