Agricultura sol·licita el registre de la primera IGP transfronterera

Publicat el 23 d’octubre de 2009 a les 16:33

En aquest anunci s'annexa el document únic on es resumeixen els principals elements del plec de condicions d'aquesta IGP, i es dóna un termini de dos mesos a partir de la data de publicació al DOGC i al BOE, perquè qualsevol persona que consideri afectats els seus legítims drets o interessos pugui presentar les al·legacions.

L'any 2000, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) va trametre a la Comissió Europea la sol·licitud de registre de l'IGP Vedella dels Pirineus Catalans o Ternera de los Pirineos Catalanes. La Comissió Europea va publicar aquesta sol·licitud l'any 2003 en el DOUE i en el període establert de recursos el ministeri francès va realitzar una declaració d'oposició.

Després de diverses reunions entre representants dels ministeris d'Agricultura espanyol i francès, del DAR i de les associacions de productors de vedella dels dos costats dels Pirineus, es va acordar dur a terme una sol·licitud transfronterera conjunta espanyola i francesa de la IGP, amb alguns canvis consensuats per totes les parts implicades en el plec de condicions presentat inicialment.

En aquesta nova sol·licitud d'IGP es pretén ampliar el projecte d'inscripció de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans en el registre comunitari, de manera que es puguin incloure vedells de la Catalunya Nord i de Catalunya, i d'aquesta manera aconseguir la primera IGP transfronterera d'Europa.

A partir del termini de dos mesos es valoraran les possibles al·legacions, i si es considera que es compleixen els requisits per a la inscripció d'aquest producte en el registre comunitari de DOP i IGP, es publicarà al DOGC i BOE la decisió favorable del conseller de tramitar aquesta IGP a la Comissió Europea. Seguidament s'enviarà aquesta Resolució a la CE, juntament amb la documentació que requereix l’article 5 del Reglament CE 510/2006, de 20 de març, per tal que la Comissió tramiti la seva inscripció al registre comunitari de DOP i IGP.

Les característiques principals d'aquesta IGP són: que es produeixi a qualsevol de les dos parts dels Pirineus Catalans (tant de d'Espanya com de França), que sigui carn de boví que prové de les races rústiques Bruna dels Pirineus, Aubrac o Gasconne, o bé de l'encreuament de mares d'aquestes mateixes races amb mascles de les races Charolaise, Limousine o Blonde d'Aquitaine. Aquestes vaques han d'estar adaptades a la zona geogràfica de la IGP i encebades segons el mètode de producció tradicional a la zona. Els vedells neixen a l'aire lliure als mateixos prats on pasten les seves mares, que són criades en règim extensiu. Els vedells es crien amb la seva mare, com a mínim durant els primers quatre mesos de vida, alimentant-se a base de llet materna i de pastures fresques.

 

 

Un ramader de l'Alt Urgell que treballa amb la IGP Vedella del Pirineu. Un ramader de l'Alt Urgell que treballa amb la IGP Vedella del Pirineu. Foto: Salomé Escribà.