Alícia Piguillem: "M'agradaria tornar a la Cerdanya i treballar a l'empresa familiar"

Publicat el 19 de maig de 2010 a les 15:14

-Què hi fa una cerdana a Hong Kong?

Després d’acabar la Llicenciatura de Traducció i Interpretació de xinès, la universitat em va concedir una beca per anar a estudiar un postgrau a Beijing. Durant les vacances d’Any Nou, vaig decidir agafar la motxilla i anar a visitar Hong Kong. Malgrat les 28 hores de tren, la ciutat em va captivar a l’instant. Em vaig prometre que tard o d’hora tornaria per viure-hi.
Vaig tornar a Catalunya, i després de treballar 4 anys vaig decidir que era el moment de tornar a Hong Kong a explorar les possibilitats de treball amb només una maleta plena d’il·lusions. Afortunadament soc aquí, gaudint de la ciutat i puc dir que el somni s’ha fet realitat.

-Quan temps fa que hi vius?

5 anys i mig.

-Per què esculls Hong Kong concretament per viure?

A part de l’atracció per aquesta ciutat que mencionava abans, perquè Hong Kong va ser i és un trampolí cap a nous coneixements útils i necessaris per a triomfar en la carrera professional. Viure a Hong Kong m’ha permès tenir una visió molt més àmplia del món.

-A què et dediques?

Treballo en una consultoria catalana, especialitzada en l'assessorament d'implantacions a la Xina, així com en la planificació d'estratègies comercials i acords contractuals amb centres de producció de tot tipus de producte, de manera que cada dia és una experiència única a nivell professional i que crec et permet recollir el millor d'ambdós països.
Resumint, facilitem el negoci i l’enteniment entre Europa i Xina, intentant reduir al màxim la distància física, cultural i lingüística.

-Imagino que el canvi va ser molt gran...

El canvi és enorme, tant com per la diferència en els idiomes, el tamany dels països, la cultura o la gastronomia, entre altres.

-Amb quines dificultats et vas trobar?

La primera vegada que vaig arribar a Xina, al 1999, Xina era un país llunyà i desconegut. No obstant, avui puc afirmar que durant aquests anys he viscut la transformació de la Xina, i m'he adonat que és possible eliminar les barreres. El més difícil és sens dubte l'idioma.

-Què és el que més t’agrada de la forma de vida de Hong Kong?

Hong Kong és una ciutat plena de contrastos, un lloc per a gaudir. Increïblement segura i fantàsticament ben organitzada, que ofereix petits moments de perfecció. Pots seure en un tamboret de plàstic gaudint d'un bol d’arròs d’1 Euro, o estar al sofà del hall d’un hotel 5 estrelles bevent una cervesa de 30 Euros mentre contemples l’skyline més impressionant que et puguis imaginar.

-I el que menys t’agrada?

El clima (de Juny a Setembre es època de pluges i es troba a faltar el sol), i el fet que durant tot l’any a les 7 és de nit.

-Com és la cultura, les tradicions...  com viuen els xinesos?

Són completament diferents... des de parelles que no s’agafen pel carrer, a canviar-se de vestit durant el casament... o en els negocis, a on no tot el que diuen “sí” és una afirmació.

-I el menjar...

M’encanta! Si bé he de reconèixer que com els macarrons de la meva mare no hi ha res, la gastronomia asiàtica m’agrada molt, i especialment la xinesa. El que sí s’ha de tenir en compte és que “tot el que vola menys els avions, tos el que va per dintre el mar menys els submarins, i tot el que va per carretera menys els trens es menja”.

-En algun sentit vas trobar que era especialment difícil adaptar-te als seus costums?

No va ser difícil adaptar-me a una ciutat a on tot funciona tan bé, organitzada, puntual... tan perfecte!

-Explica’ns alguna curiositat...

Les núbies es vesteixen de vermell quan es casen... o que el color del dol es el blanc... que el 13 no té cap significat, en canvi el 4 és el número de la mala sort... El número de la sort és el 8, i aquí es paguen fortunes per tenir-ne més d’un a la matrícula del cotxe.

-Què és el que més trobes a faltar del Pirineu?

Evidentment, la família.

-Tornes sovint a la Cerdanya?

Abans venia almenys 2 vegades a l’any. Ara que soc tieta del petit Salvador vinc més sovint... durant el 2009, 8 vegades!

-Hi ha alguna semblança entre un lloc i l’altre?

Sí. Hong Kong és un país de 6 milions d'habitants, amb cultura, història i idioma propis... La Catalunya de Xina, vaja!

-Creus que envelliràs a Hong Kong?

No; segur que tornaré a la Cerdanya ja que m’agradaria treballar en l’empresa familiar de construcció, junt amb el meu pare i el meu germà.

-I per acabar, quin consell donaries algú que vulgues viatjar a Hong Kong?

La única manera d'aconseguir resoldre les diferències i aconseguir resultats positius és tenir presència a la Xina i conèixer aquest país, però si bé Xina és un país de grans oportunitats, es pot fracassar si no es ve preparat.

 

 

L'Alícia Piguillem. L'Alícia Piguillem.

 

Imatge de Hong Kong. Imatge de Hong Kong.