Alliberen a l'Aran el primer exemplar de grèvol amb l'objectiu de consolidar-ne la població

Publicat el 12 de setembre de 2011 a les 19:51
La femella de grèvol que s'ha alliberat aquest dissabte a la Val d'Aran.

Un exemplar de grèvol.

El grèvol és una au que s'extingí del vessant nord-pirinenc durant la primera meitat del segle XX. El Conselh Generau d'Aran ha promogut la reintroducció d'aquest au a la Val d'Aran. Dijous passat van alliberar un mascle i dissabte passat, una femella. Aquests dos animals s'han capturat als Alps del sud de França i s'han traslladat a l'Aran amb l'objectiu de fixar-ne la població. Aquest alliberament forma part d'una acció promoguda pel Conselh Generau que s'emmarca en el programa de cooperació transfronterera Interreg anomenat Gallipyr, que té per objectiu conservar i millorar les poblacions dels ocells gal·liformes de muntanya als Pirineus (gall fer, perdiu blanca, perdiu xerra i el grèvol). L'alliberament d'aquests dos exemplars de grèvol als boscos del Baish Aran, és el primer pas per a la consolidació d'una població de grèvol al Pirineu. Aquest ocell (semblant a una perdiu però amb hàbits forestals) es calcula que s'extingí del vessant nord-pirinenc durant la primera meitat del segle XX, i no es descarta que alguns individus arribessin a sobreviure en poblacions isolades fins als anys 90. Es conserven nombrosos exemplars pirinencs en museus francesos i algunes referències escrites en les que se'l citava a la Val d'Aran amb el nom de gariòla.

El primer exemplar alliberat és un mascle adult anomenat Taure (toro en aranès). De moment no ha efectuat desplaçaments importants des del lloc d'alliberament, la qual cosa és un bon indici. Durant les properes setmanes es preveu l'alliberament de més exemplars de grèvol a l'Aran per tal d'estabilitzar-ne una petita població i poder analitzar-ne el seu comportament a través de xips que els col·loquen. paral·lelament s'està redactant un estudi sobre els requeriments ecològics de l'au, que van des del seu hàbitat fins al seu comportament, així com la seva alimentació.

En aquest programa de reintroducció hi participen la major part dels organismes mediambientals pirinencs (govern francès, govern d'Andorra, administracions autonòmiques pirinenques i el Conselh Generau d'Aran). Per al projecte de translocació de grèvols també ha calgut l'aprovació i tramitació per part de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Medi Ambient.

Els ocells galliformes han estat històricament un grup d'espècies emblemàtiques, tant pel seu interès cinegètic com per a la conservació, ja solen presentar requeriments ambientals molt estrictes i són bioindicadors d'hàbitats de bona qualitat.