Aposta definitiva pel senderisme

Els agents turístics del Pirineu han fet, finalment, una aposta clara pel senderisme. Va ser el tema de debat (amb acords transfronterers rellevants) a la trentena edició de la Diada de Cerdanya que va tenir lloc a Osseja el passat cap de setmana i serà el tema de debat d'un "Viatge d'estudis a Andorra" que se celebra els dies 20,21 i 22 de setembre a La Massana, a Andorra, organitzat per l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

Publicat el 18 de setembre de 2012 a les 17:07


D’acord amb les directrius del Pla Estratègic de Senderisme de l’Alt Pirineu i Aran, l’IDAPA segueix desplegant diferents línies de treball encaminades a posar en valor un recurs amb moltes potencialitats. La recuperació del patrimoni històric (camins empedrats, ponts, murs de pedra seca…), la consolidació d’unes infraestructures vinculades a la mobilitat lenta i fins fa poc menystingudes, i la potenciació dels productes turístics de senderisme de cara a fer-los més competitius respecte d’altres destins especialitzats serien algunes de les més representatives. A banda de les accions de caràcter més tècnic, com l’elaboració d’inventaris de camins i la redacció d’un manual per al manteniment de camins de muntanya, el que segueix adquirint més rellevància és l’organització de jornades tècniques itinerants, que ofereixen la possibilitat de conèixer i debatre sobre diferents models de gestió i de promoció del senderisme i de fixar les bases per al treball en xarxa.

Les jornades que ara es celebren es centren en aquests continguts. D’una banda, en el coneixement detallat dels models de gestió existents a les diferents comarques de muntanya —en aquest cas, l’Alt Urgell— i de l’altra, en la realització d’un viatge d’estudis a un territori amb tradició senderista que disposi d’exemples de referència. Després d’haver fet en anys anteriors una aproximació als models de Suïssa i del Trentino, s’ha optat en aquesta ocasió per aprofundir el coneixement d’aquestes activitats en un territori pirinenc veí, Andorra, amb el que determinades comarques pirinenques ja han iniciat projectes de cooperació, com palesa el conveni establert entre els parcs naturals de Comapedrosa i de l’Alt Pirineu. De fet, aquesta darrera acció obre un nou escenari de treball, el de la cooperació entre els agents del sector dels diferents territoris pirinencs, que per la seva creixent importància, s’ha cregut oportú incorporar-lo al programa de les jornades.

 

Objectius

• Analitzar els model de gestió en matèria de camins i de senders que porten a terme els principals ens locals i entitats de la comarca de l’Alt Urgell.

• Propiciar la trobada dels diferents actors que treballen en aquest camp per debatre conjuntament les estratègies de cooperació per a la valorització i promoció dels camins i del senderisme.

• Conèixer amb precisió les iniciatives en matèria de gestió de camins i promoció del senderisme que es porten a terme a altres territoris pirinencs de referència (Andorra).

• Avançar en la definició d’una estratègia comuna per a l’Alt Pirineu i l’Aran en l’àmbit de la gestió dels camins i la creació de productes de senderisme.

• Explorar possibles estratègies de col·laboració tècnica i de promoció entre els agents i els territoris de tot el massís pirinenc que aposten per l’activitat senderista.