
Aquest projecte té per objectiu l'observació de més de mil milions d'estrelles de la nostra galàxia, que constituirà una base observacional sòlida per estudiar la formació i evolució de la Via Làctia. En els pròxims anys, està previst que a l'Observatori Astronòmic del Montsec es duguin a terme observacions complementàries a aquesta missió.
Un aspecte fonamental de la missió és el tractament de l'enorme quantitat de dades que el satèl·lit obtindrà i el seu complex processat fins a deduir-ne les dades científiques. Aquesta tasca s'ha encarregat al consorci europeu Data Processing and Analysis Consortium (DPAC), que agrupa prop de 400 persones de 15 països. L'equip Gaia de la Universitat de Barcelona és responsable d'alguns dels elements crítics d'aquest sistema de processat, part del qual es durà a terme al superordinador Mare Nostrum.
En aquesta trobada al Centre d'Observació de l'Univers, que reuneix a una trentena d'astrònoms i enginyers de diversos indrets europeus que treballen a Catalunya, es passarà revista a les tasques desenvolupades fins ara i es discutirà la programació futura dels diferents treballs de l'equip per al llançament i durant la missió.