Camp de treball de Lladorre, una experiència de treball cooperatiu

El proper dissabte dia 16 de juliol, i fins el dia 21, comença una experiència excepcional per als quinze joves del projecte Casal Jove Atlas del Casal dels Infants que participaran d’un camp de treball al terme municipal de Lladorre, al Pallars Sobirà.

Publicat el 14 de juliol de 2011 a les 16:06

Els joves que participen d’aquesta experiència tenen entre 18 i 21 anys. Es troben en situació de risc social per la manca de formació i d’experiència laboral. Per a aquest grup és molt important poder sortir, per uns dies, del seu context habitual de pressió i rebre nous estímuls per continuar construintse el camí per formar part de la societat d’acollida.

L’objectiu del camp de treball és que els joves desenvolupin habilitats socials en un ambient intercultural i d’educació mediambiental, a la vegada que es potencien els sentiments de pertinença a la societat a partir d’experiències cooperatives i solidàries en un entorn natural.

Una iniciativa conjunta entre l’Ajuntament de Lladorre i el Casal dels Infants, que compta també amb la imprescindible col·laboració del càmping Bordes de Grau i els veïns i veïnes de Tavascan.
 
Un servei per la comunitat

Les activitats del camp de treball estan orientades a la rehabilitació i el manteniment de rutes de muntanya i equipaments al municipi de Lladorre, alhora que es duu a terme una tasca de sensibilització de la població de Lladorre davant les dinàmiques de cohesió social i tolerància envers la diferència.

L’aprenentatge dels joves pretén promoure la seva participació en accions de servei a la comunitat que generen experiències positives, estimulant processos identitaris i de vincle amb la societat d’acollida.

Concretament les activitats són:
- Els dies 16 i 17 de juliol arreglaran els camins de Graus a Pleta, i de Noarre a la Font de la Costa.
- Els dies del 18 al 20 els joves col·laboraran amb l’Ajuntament per netejar unes antigues llobateres i el Pou de Calç que es treoben al municipi i que compten amb valor arqueològic.

La tasca que els nois desenvoluparan al campament no deixa de ser una metàfora del seu dia a dia, en què lluiten per rehabilitar i construir la seva identitat en el país d’acollida, on es troben grans entrebancs que han de sortejar: la manca d’una xarxa social que els sostingui, l’hostilitat d’una societat que desconeixen, les expectatives no complertes, etc.
 
El Casal Jove Atlas és el projecte del Casal dels Infants que atén aquests joves. Aquest projecte vol donar resposta a la manca d’espais de relació dels joves entre 16 i 21 anys en situació de risc social per la manca d’oportunitats que tenen de participar en activitats lúdiques, socioculturals i comunitàries.

Les activitats plantejades abasten, des d'un espai d'acollida i trobada, a un seguit d'accions vinculades a l'esport, el teatre, la música, la informàtica o el joc. Totes elles tenen en comú el fet de plantejar un treball transversal que atengui les necessitats derivades dels processos de migració, la manca d'integració a xarxes normalitzades i la discriminació de gènere, en el cas de les noies. Alhora es pretén desenvolupar un entorn intercultural que faciliti la construcció compartida d'identitat per part dels joves.

L’activitat que els joves desenvoluparan en el camp de treball s’inscriu de ple en els tipus d’activitats que s’intenten promoure des del Casal Jove Atlas: intercanvis, voluntariat, iniciatives, participació, espais de trobada, tallers, cursos, sortides i excursions, espais de creativitat, etc.

El Casal Jove Atlas, i 40 projectes del Casal dels Infants, no tanca per vacances per garantir la continuïtat de la cobertura educativa i social i el suport continuat i integral que caracteritza el model d’intervenció del Casal dels Infants. Treballen cada dia per sostenir realitats molt dures.

Casal dels Infants, 28 anys de lluita continuada

El Casal dels Infants per a l’acció social als barris és una entitat sense ànim de lucre que fa 28 anys que concentra esforços en els barris més vulnerables per aconseguir millores concretes i duradores en la qualitat de vida dels infants, joves i famílies en situació o risc d’exclusió social i les comunitats on viuen, afavorint la transformació social des de l’entorn proper a través d’un projecte compartit que contempla:
• l’acció social (en clau d’educació, treball i família, i atenció a noves necessitats)
• la incidència política i la sensibilització
• la promoció de la mobilització ciutadana i el voluntariat actiu

Actualment, l'entitat articula la consecució dels seus objectius a través de 5 línies de treball (Suport Social a Infants i Famílies, Suport al Procés Escolar, Integració de Joves en Risc, Reforç de la Comunitat, i Formació i Inserció Social i Laboral) i 41 projectes. Durant el 2010 el Casal ha atès les necessitats de més de 5.600 infants, joves i famílies.

Al llarg de tots aquests anys el Casal ha acompanyat més de 20.000 infants, joves i famílies en la seva lluita diària per aconseguir una bona educació en condicions adverses, per sobreviure econòmicament en l’atur de llarga durada, per demostrar, en definitiva, que poden ser ciutadans de primera, malgrat l’amenaça de l’exclusió i la precarietat econòmica constant.

El Casal dels Infants parteix del treball des de la pròpia realitat a cada territori. Ha treballat, des dels seus orígens, molt intensivament al barri del Raval de Barcelona, on ha desenvolupat molts projectes que li han permès adquirir experiència i provar i treballar alternatives a les dinàmiques. Al llarg dels 28 anys d’intervenció directa i a peu de carrer amb infants i joves en risc, ha anat perfilant un model d’intervenció educativa únic i eficaç que treballa des de la convicció absoluta en la capacitat de qualsevol infant, jove o adult en situació de dificultat, per important que sigui, de tirar endavant de manera autònoma si rep l'estímul i suport adequat.

Des de fa 8 anys, i amb més intensitat, els darrers tres anys, el Casal ha començat a intervenir i treballar directament també en altres barris. A banda de la tasca que desenvolupa al barri del Raval (encara majoritària) treballa en altres barris de l’àrea metropolitana de Barcelona (barri de Besòs, La Mina de Sant Adrià de Besòs, Sant Roc de Badalona, als barris de Raval i Fondo de Santa Coloma, als barris de Ponent de Tarragona, i al municipi de Salt), amb la intenció de reproduir un sistema de treball que ha donat bons resultats en altres àrees deprimides.