Comença la transformació del canal d'Urgell per a un regadiu més eficient

Les comunitats de regants estan implicades en la transformació del canal d'Urgell

Operaris de la Casa Canal construint una tanca per retenir l'aigua del canal d'Urgell
Operaris de la Casa Canal construint una tanca per retenir l'aigua del canal d'Urgell | Oriol Bosch
Redacció
07 de juny del 2024
Actualitzat a les 17:06h

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha encetat un projecte de gran envergadura per a la modernització i millora de l'eficiència hídrica al canal d'Urgell, a través de la Societat Mercantil Estatal d'Infraestructures Agràries (Seiasa). Amb una inversió prevista de 24.021.561 euros, aquesta iniciativa té com a objectiu principal reduir les pèrdues d'aigua per filtració als canals principals i ajustar el cabal d'aigua per adaptar-se millor a les necessitats de reg. Un total de 45.767 hectàrees de regadiu en aquesta àrea veuran millores significatives en els pròxims 24 mesos.

Aquesta actuació beneficiarà directament a 17.186 regants de les comarques de la Noguera, el Pla d'Urgell i les Garrigues, una regió que ha sofert els impactes de la sequera en els darrers temps. La modernització del canal d'Urgell ha estat una demanda persistent per part dels regants, i aquesta inversió ve a respondre a aquesta necessitat de forma contundent.

El projecte inclou la renovació del revestiment dels canals i les séquies per tal de minimitzar les pèrdues d'aigua i augmentar-ne la capacitat de retenció. A més, es construiran tres noves basses amb una capacitat conjunta d'1,1 hectòmetres cúbics per millorar la gestió hídrica i beneficiar tota la zona regable associada.

Un dels punts destacats d'aquesta intervenció és la instal·lació de comportes de regulació dinàmica en les basses, que permetran una automatització més eficient de l'ompliment d'aigua i la regulació dels cabals, optimitzant així l'ús del recurs hídric.

A més, cal destacar que aquest projecte s'emmarca dins del programa per a l'eficiència i sostenibilitat en regadius al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i està cofinançat pel fons Next Generation de la Unió Europea. En aquest sentit, l'aportació pública no superarà el 80% del cost total, mentre que les comunitats de regants i els usuaris contribuiran amb el 20% restant, en un model de col·laboració públic-privada per al benefici de la comunitat agrícola.