En aquest local s'hi faran els tràmits referents a DNI electrònic i passaport que ja es venen realitzant actualment, i a curt termini també s'assumirà la tramitació de documentació corresponent a estrangeria. El Ministeri de l'Interior té previst per a finals d'any inaugurar el nou local.
La tramitació del DNI electrònic consisteix en incloure en un xip les dades personals, la fotografia, la imatge digitalitzada de la signatura manuscrita i la digitalització de l'empremta dactilar, això dura uns cinc minuts , desprès es personalitza el document atorgant-li els certificats digitals, un procés que dura uns deu minuts més.
Tot aquest procés que fins ara es feia a mitges amb la comissaria de Lleida i comportava uns quants dies d'espera, ara ja es fa íntegrament a la Seu d'Urgell en una sola sessió. Aquesta comissaria disposa ara de dos terminals per a la tramitació del DNIe i una per al passaport, i també d'un quiosc per actualitzar els certificats i canviar el número secret del DNIe.
El DNIe permetrà fer properament gestions telemàtiques amb les màximes garanties de seguretat i legalitat amb tots els diferents departaments de l' administració pública. Aquest incorpora un xip amb les dades del titular que permet operar per Internet i fer gestions telemàtiques amb les màximes garanties de seguretat i legalitat perquè acredita electrònicament la identitat dels ciutadans. Per això conté un certificat d'autentificació i un certificat de signatura electrònica que s'han de validar periòdicament, una operació que pot fer un mateix a través d'una màquina que hi ha situada a la comissaria, similar a un caixer automàtic dels bancs, i que permet també el canvi del PIN o número secret de l'usuari.
Les noves nacionalitzacions, el fet que s'hagi allargat la durada dels tràmits en implantar el DNIe, i que molta gent se les empesca per obtenir el document nou encara que no se li hagi caducat, estan provocant molta afluència de gent i que per això el temps d'estada a comissaria sigui major. Els usuaris manifesten que es va molt ràpid en tramitar els documents però que s'han de passar molta estona esperant. Per tot plegat es fan més paleses ara les precarietats d'espai de l'actual comissaria de la Seu d'Urgell, cosa que vénen denunciant de fa temps els mateixos treballadors, fins al punt que molts cops la gent ha de fer cua al carrer.
Una altra mancança molt important és la referent a accessibilitat, ja que l'actual local no disposa d'una rampa i les persones en cadira de rodes ni tant sols arriben al timbre i depenen d'algun vianant per avisar de la seva presència i de que els propis policies els pugin en braços per les escales. La comissaria tampoc té lavabos per als ciutadans i la gent ha d'esperar de peu perquè no hi ha cadires ni lloc material on ubicar-les. Aquests inconvenients, segons ha declarat l'inspector en cap d'aquesta comissaria, Antonio Garrido, es veuran superats properament, ja que les dependències d'aquest cos de policia per atendre la ciutadania es traslladen al local del costat, un local d'uns 300 metres útils, que es comunicarà amb l'actual. A l'actual hi quedaran les dependències per atendre als detinguts. Fins ara quan s'havia d'entrar un detingut a aquestes dependències, assenyala Garrido, se'l tenia que fer passar per davant de la gent, la qual cosa era molt incòmoda tant per la persona emmanillada com per a la resta de ciutadans presents al local.
Les actuals dependències. Les actuals dependències. Foto: Salomé Escribà.