Daniel Arran: ”Des de petit m’ha agradat la muntanya i he volgut treballar a la neu”

Publicat el 03 de febrer de 2011 a les 18:46

-En què consisteix el projecte en què estàs treballant?
Per una banda pretenc esquiar totes les Estacions d'Espanya per donar-les a conèixer amb l'edició d'una guia i per l'altra, vull elaborar un dossier amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de totes les persones, especialment les més desafavorides, mitjançant la pràctica dels esports d’hivern.

-Com va néixer el projecte?
Des de fa dos anys estic recopilant informació sobre els esports d’hivern a Espanya, especialment de les accions socials que afavoreixen la seva pràctica i m’he adonat que, tot i que hi ha molta informació d'estacions d'esquí en paper, aquesta està recopilada en edicions antigues en les quals les estacions petites i les d’esquí de fons en queden al marge, així que vaig pensar que si hi ha una guia Michelin, perquè no hi pot haver una guia amb totes les estacions d’esquí d’Espanya?

-Així doncs, ets un apassionat de l’esquí?
Sí, tot i haver nascut a Barcelona sempre m'he sentit molt atret per la muntanya, ja de ben petit passava els hiverns a Andorra. L’hivern del 2002 vaig decidir d'anar-hi perquè des de sempre havia volgut treballar a la neu. Vaig començar treballant en un remuntador a Arcalís i a la seguent temporada vaig poder entrar d'ajudant de pister a Arinsal, feina que vaig seguir fent a Arcalís les seguents temporades, aprofitant per formar-me com a pister i també com a monitor. A Andorra també vaig treure'm els carnets de conduir camions i autocars i vaig acabar tornant a Espanya, vivint en una furgoneta mig equipada i treballant fent transport internacional. De fet, així és com va començar tot. Després de donar moltes voltes, vaig començar a donar forma al que seria el projecte “Amb un parell d’esquís”, que inicialment me’l plantejava en esquiar tots els països del món que tinguessin un domini esquiable, sota el nom de “Nomadesdesmon”. De fet ho vaig començar a fer però per coses de la vida va quedar un temps aparcat per més endavant reprendre’l però limitant-me a les estacions d’esquí d’Espanya ja que la idea de viatjar seguia latent en mi. Així que a finals de novembre em vaig carregar la motxilla i els esquís. I em vaig posar en marxa.

-Així ja has recorregut algunes de les estacions d'esquí?
Sí. La primera parada va ser a Vielha i d'allà vaig anar a Benasque, al Pirineu aragonés. Oficialment el projecte va començar a l’estació Llanos del Hospital. D'aquí vaig seguir cap a l'oest per recórrer el Pirineu aragonès i les dues estacions de Navarra. De Vileha fins a Pamplona hi vaig anar amb autoestop i des d'àlla ja vaig agafar el transport públic fins a Teruel on vaig fer les seves tres estacions. En acabat vaig baixar cap a Granada i després vaig tirar cap a Salamanca, on vaig fer parada per preparar les següents etapes. Però em vaig adonar que a Galícia no hi havia neu així que vaig anar cap a Madrid, on em va passar de tot i més, inclús vaig arribar a patir per la meva integritat física, tot per tornar sense esquiar per falta de neu. Així que ara estic a Puigcerdà esperant que nevi per tornar a reprendre la marxa.

-Veig que tens un gran esperit aventurer....
Sí, m'agrada l'aventura possiblement gràcies al meu avi per part de mare, una persona que sempre ha viscut el món del càmping i que ha viatjat per bona part del món. Ell sempre ha estat un referent per mi. Tot i així, intento ser objectiu i fer les coses amb calma.

-Quants dies estàs a cada estació?
A l'estació en sí m'hi estic només un dia, la resta són per enllaçar d'un lloc a l'altre. Tot i que tenia calculats uns tres dies per etapa, a l'hora de la veritat ha estat una cursa a contrarellotge i he estat més o menys un dia i mig a cada lloc. Això ha estat així perquè compto amb un pressupost molt reduït ja que em costejo totes les despeses donat que no tinc patrocinadors, tot i haver contactat amb moltes empreses de tot tipus, entitats, associacions, etc.

-Amb patrocinadors o sense veig que estàs disposat a recórrer tota Espanya per editar la guia i també el dossier...
Exacte. Tinc moltes ganes de voltar i plasmar en paper tot el que pugui ser útil per la gent que, com a mi, els hi agrada l’esquí. A més, vull que el dossier arribi al màxim de persones possibles i sigui una eina d’ajuda per les persones més desafavorides. També hi ha tot el material audiovisual que estic gravant i que també vull que vegi la llum. Això ja serà a partir de la primavera, quan torni del viatge.

 

 

El Daniel Arran. El Daniel Arran.