Aquest dijous, el pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha acollit la presentació de l’oli de la campanya 2024-2025 de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues. Malgrat les pluges de setembre, la sequera ha deixat empremta en els cultius de secà, on la producció es preveu que sigui només un 20% de la d'un any normal. Les precipitacions han restablert els pous, però també han reduït el rendiment de les olives. "Els quilos d’oli obtinguts seran inferiors perquè les olives s’han omplert d’aigua", ha explicat el president de la DOP, Enric Dalmau.
Els 20 molins certificats per la DOP han enfrontat un tercer any complicat per la falta d’aigua. Dalmau ha subratllat que el reg de suport és "clau per assegurar el futur dels cultius". Malgrat les dificultats, el president confia que la propera campanya millorarà.
Els reptes del sector i el futur de les cooperatives
En l’acte, Dalmau ha destacat la necessitat de fusionar cooperatives per guanyar competitivitat sense perdre identitat. "Les més petites no poden competir amb les grans", ha advertit, estimant que en pocs anys el nombre de molins es reduirà a una desena.
També s’ha anunciat la participació de la DOP Les Garrigues al Fòrum Gastronòmic de Galícia, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha defensat l’oli com un element clau del territori. Això es reflecteix en accions com l’exposició sobre aquest producte que es pot visitar a la planta baixa de la Diputació.
Reacció a la presència d’Illa a la fira de Jaén
Dalmau ha valorat la presència del president Illa a la fira de l’Oli de Jaén, qualificant-la de "poc encertada". Tot i això, ha contextualitzat la relació comercial entre Catalunya i Andalusia, tot suggerint que seria interessant promoure els olis catalans al sud de França.