L'OMS també ha donat a conèixer les directrius per a l'ús dels antivirics en el tractament. Així, en els pacients que pateixen una grip greu o amb un estat clínic que comença a deteriorar-se, recomana administrar immediatament l'antiviral oseltamivir.
Un grup internacional d'experts ha determinat que poden ser útils l'oseltamivir i el zanamivir per prevenir la grip greu i la mort, disminuir la necessitat d'hospitalització i escurçar l'estada hospitalària. Així, actualment, el virus pandèmic és sensible a aquests dos medicaments, però resistent a altres antivírics.
Els casos greus s'han de tractar 'immediatament'
D'altra banda, segons l'OMS, les decisions sobre el tractament no han de posposar-se fins a obtenir la confirmació de la infecció per grip nova mitjançant proves de laboratori. Aquesta recomanació es fonamenta en els informes, procedents de tots els llocs on s'han produït brots epidèmics, que assenyalen que el virus de la grip nova es converteix ràpidament en el dominant.
També, les dades examinades pels experts indiquen que l'oseltamivir, quan es prescriu correctament, pot disminuir considerablement el risc de pneumònia (una de les principals causes de mort per la grip pandèmica o estacional) i la necessitat d'hospitalització. Així, en el cas dels pacients que pateixen una grip greu o l'estat clínic dels quals comença a deteriorar-se, l'OMS recomana administrar 'immediatament' el tractament amb oseltamivir. Diversos estudis han demostrat que el tractament primerenc, de preferència en les primeres 48 hores a partir de l'inici dels símptomes, s'acompanya sovint d'un millor desenllaç clínic. I si per qualsevol motiu no es pot utilitzar l'oseltamivir, es pot administrar zanamivir, segons l'OMS.
Com que les embarassades formen un dels grups amb major risc, recomana administrar el tractament antivíric tan aviat com sigui possible una vegada que s'hagin presentat els símptomes.
Deterioració sobtada
Segons l'OMS, a nivell mundial, més o menys el 40% dels casos greus s'estan observant en nens i adults, comunament menors de 50 anys, que anteriorment estaven sans. Alguns d'aquests malalts experimenten una deterioració sobtada i molt accelerada del seu estat clínic, comunament al cinquè o sisè dia a partir de l'inici dels símptomes.
La deterioració clínica es caracteritza per una pneumònia vírica primària, que destruïx el teixit pulmonar i no reacciona als antibiòtics, i la insuficiència de molts òrgans, especialment el cor, els ronyons i el fetge. Aquests malalts han de ser internats en la unitat de vigilància intensiva, on se'ls puguin administrar diferents tractaments, a més dels antivírics.
Més risc en menors de 5 anys
L'OMS recomana la prompta administració d'antivírics als nens amb una grip greu o que empitjora, així com als que presenten un risc de sofrir una grip més greu o complicada. La recomanació es refereix en particular als nens menors de 5 anys, doncs a aquesta edat existeix un risc major de patir una grip més greu. Els nens majors de 5 anys i que d'altra banda estan sans no necessiten el tractament amb antivírics, tret que la grip persisteixi o empitjori.
Alerta als símptomes
L'Organitazió Mundial de la Salut recomana estar alerta davant l'aparició de signes de perill que indiquin la possible progressió cap a una grip més greu. Com que aquesta pot evolucionar amb gran rapidesa, s'ha de buscar atenció mèdica 'immediata' quan una persona amb infecció suposada o confirmada pel virus de la grip nova presenti una sensació de falta d'aire, ja sigui en repòs o en fer esforços físics; dificultat per respirar; aspecte blavós o amb morats a la pell i els llavis; esput ensangonat o de color anormal; dolor toràcic; alteracions de la consciència; febre elevada que persisteixi més de tres dies, i caiguda de la pressió arterial.
En els nens, els signes de perill consisteixen en una respiració accelerada, dificultat per respirar, atordiment, dificultat per despertar-se i poques ganes o cap de jugar.