La C-14 és un dels eixos de comunicació de la xarxa bàsica de carreteres de Catalunya que constitueix l’accés als Pirineus des de la Costa Daurada. S’inicia a Salou i després de travessar la demarcació de Tarragona, arriba a la de Lleida i discorre per Tàrrega, Artesa de Segre, Ponts, Oliana, Coll de Nargó i Organyà i finalitza a Adrall, prop de la Seu d’Urgell.
El Govern de la Generalitat ha impulsat el condicionament de la C-14 entre Ponts i Adrall i la construcció de variants que permetin evitar el pas pels nuclis urbans que la carretera actualment travessa, en el marc del segon pla d’eixos viaris. Actualment, estan en fase d’informació pública la millora del tram de Tresponts i les variants d’Organyà, Ponts i Coll de Nargó.
Aquest dijous, el DOGC publica l’anunci d’exposició pública de l’estudi informatiu i de l’estudi d’impacte ambiental de la variant d’Oliana. Els estudis se sotmeten a informació pública per tal que totes les institucions, entitats o persones interessades puguin formular les propostes que considerin adients. Posteriorment, es procedirà a la tramitació mediambiental.
La població d’Oliana està travessada per la carretera C-14 en una longitud d’1,3 quilòmetres, amb diversos encreuaments en el seu recorregut, i registra una intensitat de trànsit de 8.500 vehicles diaris de mitjana. La futura variant d’Oliana permetrà evitar la circulació de pas per l’actual travessera.
Variant de 4,3 quilòmetres
Els estudis plantegen dues opcions de traçat de la variant d’Oliana, ambdues per l’oest del nucli urbà. Segons l’alternativa considerada més adient, la via tindrà una longitud de 4,3 quilòmetres; s’inicia a la C-14 actual al sud d’Oliana, i finalitza amb un enllaç amb l’actual C- 14, a continuació de la presa d’Oliana, on comença el tram que el DPTOP va condicionar l’any 2005.
En el seu recorregut, cal remarcar la formació de quatre enllaços, un viaducte sobre el Segre i un túnel. La secció de la carretera estarà formada per dos carrils de 3,5 metres , un per sentit de la circulació, i dos vorals d’1,5 metres Per a la seva construcció, es preveu una inversió estimada de 35,3 milions d'euros.
El traçat
El traçat de la variant s’inicia a uns 860 metres abans del nucli d’Oliana. A uns 400 metres d’aquest punt inicial, es projecta l’enllaç sud d’Oliana format per una rotonda aixecada sobre el tronc de la carretera.
A continuació, la variant passa per l’oest del nucli urbà a una cota deprimida uns 3 metres en relació al nivell del terreny per tal de minimitzar l’impacte paisatgístic; i poc abans d’arribar al riu Segre, se situa l’enllaç centre-1, un semienllaç que permet els moviments del sud cap al nucli d’Oliana i d’incorporació des del nucli a la variant en direcció cap al sud. Després d’aquest enllaç, es preveu la construcció d’un viaducte per a travessar el riu Segre i la plana situada a continuació, de 424 metres de longitud.
Uns 700 metres després de creuar el Segre, se situa un enllaç que permet la connexió amb la carretera LV-5118 (de Peramola). Aquest enllaç està format per una rotonda situada a nivell del terreny, mentre el tronc de la variant hi passa per sobre. En el tram situat entre el pont sobre el Segre i aquest enllaç, la variant se superposa a l’LV-5118. Posteriorment, la carretera travessa per sota la muntanya propera a la depuradora amb un túnel de 284 metres de longitud.
A uns 400 metres del final del túnel, es preveu l’enllaç final o enllaç nord de la variant, situat al costat oest del pont corresponent a la presa d’Oliana. Aquest enllaç està format per una rotonda a nivell en l’encreuament de l’actual C-14 i l’LV-5118 i pels carrils d’incorporació a la nova C-14. Aquest enllaç permet els moviments des de i cap al nord; des del nucli d’Oliana cap a la Seu d’Urgell i des de la variant cap al nord d’Oliana.
Imatge del plànol de la variant. Imatge del plànol de la variant.