El Govern i la CHE invertiran 1 milió en l'adequació de les lleres dels rius

L'actuació suposarà la retirada de sediments i altres millores per prevenir inundacions

Publicat el 13 de desembre de 2014 a les 16:19
Actualitzat el 13 de desembre de 2014 a les 20:58

Vila ha visitat Tàrrega avui Foto: Xavier Lozano


L'Agència Catalana de l'Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre han acordat una inversió d'1 milió d'euros a Lleida per aquest any i el vinent per millorar les lleres dels rius de la conca catalana de l'Ebre. En una visita a Tàrrega, on ja ha començat l'arranjament de la llera del riu Ondara, Estat i Generalitat han escenificat l'acord que suposarà la retirada de sediments i les millores necessàries per prevenir inundacions en casos de fortes tempestes.

La inversió es finançarà a través dels recursos del cànon de derivació recaptat durant l'última meitat del 2013. L'acord preveu diverses actuacions fins a finals del 2015, identificades com a prioritàries, com ha destacat el president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Xavier de Pedro: "l'objectiu és netejar la llera dels rius per evitar inundacions en casos de fortes baixades d'aigua o tempestes", ha subratllat.

Millores al Pirineu i a la plana de Lleida

D'entre les actuacions més destacades hi ha la de la Vall d'Aran, on es faran 3 intervencions al riu Garona, a la confluència amb el riu Valarties. A la Noguera s'actuarà al barranc de Valldans, a Ponts. A l'Urgell i la Segarra hi haurà millores al riu Ondara, el Llanera i el Sió. Al total de Catalunya, les intervencions pujaran a 2,7 milions.

La CHE descarta augmentar un augment del cabal del Segre

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) descarta estudiar un nou augment del cabal ecològic del riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida, tal com demanen la Generalitat i l'Ajuntament de Lleida. A finals de juliol la CHE va aprovar un cabal continu d'entre 3,5 i 5m3 per segon, amb avingudes addicionals entre març i octubre, de 20m3 per segon durant vuit hores un o dos cops per setmana.

Aquestes xifres multipliquen per 20 l'aigua que habitualment passa a l'estiu pel riu. En tot cas, Govern i Paeria no renuncien als 12-14 m3 per segon. El president de la CHE, Xavier de Pedro, ha dit que abans cal avaluar si l'actual cabal compleix amb l'equilibri entre la biodiversitat i els drets d'ús.

De Pedro ha destacat que el cabal ecològic aprovat el juliol "és un primer pas que s'ha aconseguit en molts anys" i que "encara és aviat per pensar en revisar-lo i augmentar-lo". Segons el president de la CHE, "s'ha de veure com evoluciona i tenir en compte els drets d'us de l'aigua" amb els quals "cal buscar un equilibri".