Aquest nou equipament, per tal de respondre a la voluntat de ser un punt d’informació turística en el sentit ampli de la paraula, ofereix —a més d'un espai d'exposició permanent (dedicat a Arnau Mir de Tost i al Pirineu Comtal)—, un espai de degustació gastronòmica, un espai de botiga ecològica i una zona d'exposició i venda d'artesania pirinenca.
En el marc de la inauguració, el conseller ha destacat "el potencial de la comarca del Pallars Jussà com a pol d'atracció turística" i ha assenyalat que cal apostar per "la singularitat del territori, el turisme d'identitat i la innovació". Segons el conseller Huguet, "cal innovar, en tots els aspectes, mostrar les nostres originalitats i oferir productes i serveis de qualitat, com ho farà aquest espai", i ha apuntat que per dur a terme aquest objectiu cal potenciar la "col·laboració entre el sector privat i l'administració".
Coincidint amb la inauguració, el conseller ha signat convenis de col·laboració amb els Ajuntaments de Talarn, Conca de Dalt, Isona i Conca Dellà, la Pobla de Segur, Salàs de Pallars i la Torre de Cabdella, per així promocionar els recursos turístics intangibles de la zona.
Talarn potenciarà la figura d'Arnau Mir de Tost com a recurs intangible per promocionar el turisme al voltant del Pirineu Comtal, mentre Torre de Cabdella, Conca de Dalt, Salàs de Pallars i la Pobla de Segur posaran en valor els seus intangibles vinculats a la temàtica del Pallars Nostàlgic, en el context històric de la Febre d'Or, Catalanisme i Anarquisme (1875-1930). Així mateix, Isona i Conca Dellà impulsarà el turisme a través del seu patrimoni paleontològic vinculat a l'època dels Darrers Dinosaures d'Europa.
A banda dels 6 convenis subscrits aquest divendres, el Departament, a través de la Direcció General de Turisme, ha firmat ja altres 12 convenis de col·laboració en matèria d'intangibles amb diferents municipis catalans. A banda dels subscrits, hi ha també les poblacions d'Alins, Baix Pallars, Esterri d'Àneu, Alt Àneu, Pont de Suert, Vilabertran, Vilajuïga, Calella, l'Estartit, Tarragona, l'Espluga de Francolí i Montblanc.
Aquestes actuacions s'emmarquen en el Pla d'Implementació dels Recursos Turístics Intangibles de Catalunya, que ha impulsat el Departament i que identifica prop de 2.000 recursos intangibles arreu de Catalunya, tots ells amb potencial de ser posats en valor turístic. En aquest sentit, la iniciativa té la voluntat de d'esdevenir un instrument útil, que impulsi la creació de productes turístics de referència, que sigui capaç d'integrar les ofertes disperses i consolidar la posició de Catalunya com a destinació turística integral de qualitat. D'aquesta manera es pot multiplicar de forma exponencial l'oferta del país en el camp del turisme cultural, tan de cara al turisme domèstic com respecte al turisme internacional.
D'altra banda, el conseller Huguet ha dit, en relació a les estaques aparegudes de la futura línia de molt alta tensió Montsó-Isona, que els alcaldes tenen tot el dret a protestar perquè no se'ls ha informat i que, novament, Red Eléctrica ha "passat de tot". El conseller ha afegit que si no s'ha pactat amb els alcaldes no s'ha actuat bé i que s'ha de lluitar perquè sigui una línia correcta i pactada amb els Ajuntaments. Huguet ha dit que "no n'hem de fem un gra massa". Segons el conseller, hi ha línies elèctriques que travessen per molts llocs i per això no deixen de ser turístics. El conseller confia que aquest corredor elèctric de 400kW no afectarà al turisme del Pallars Jussà.
El conseller Huguet durant la inauguració. El conseller Huguet durant la inauguració.