El Retaule de Sant Ermengol es rejoveneix i es forma

Publicat el 10 d’agost de 2011 a les 13:39
Imatge de la representació del retaule de Sant Ermengol.

La incorporació de nous actors i la formació que han rebut han estat les novetats més importants de l'edició d'enguany del Retaule de Sant Ermengol. El director artístic, Lluís Obiols, ha explicat que la feina del retaule es concentrava en quinze dies d'agost, però que enguany, gracies als "Tallers per la festa" del Departament de Cultura, els actors s'han format tot l'any. Segons Obiols, aquesta formació "ha millorat el retaule qualitativament". A més la participació en els tallers de gent jove ha fet que es rejoveneixi l'edat dels actors que apareixen al retaule. Per Obiols l'edició d'enguany del Retaule ha de ser "l'any de la consolidació". "S'han millorat aspectes de la il·luminació", ha manifestat Obiols, "que permeten crear uns efectes d'ambient inèdits al llarg de l'espectacle, amb la il·luminació artística de tot el recinte del claustre romànic de la Catedral".

En aquesta edició es manté la figura del narrador entre acte i acte que situa l'espectador en l'escena que veurà a continuació. Segons ha explicat el director artístic, la veu del narrador fa que l'obra sigui molt més entenedora, més dinàmica, li dóna continuïtat i un ritme que permet presentar el retaule com una unitat.

Enguany actuen al retaule 105 persones superant la xifra de l'edició anterior, són tot actors amateurs que participen desinteressadament. Per Obiols, "l'alta participació de la gent ja és un èxit".

El Retaule de Sant Ermengol és una obra medieval, en vers, que es va començar a representar l'any 1957, on s'evoca de manera plàstica uns fragments de la vida de Sant Ermengol, bisbe d'Urgell als inicis del segle XI, que s'escenifica al claustre romànic de la Catedral de La Seu, sobre un text literari d'Esteve Albert.

El retaule consta de deu quadres: Any mil, Expedició a Còrdova, la Consagració, la Canònica, Cortiura, el pagès sec, Llumeneres, seguici o enterrament, el Miracle de la Pluja i el quadre final. La música és una peça clau en aquest espectacle amb fragments de peces del Barroc i de cant gregorià, així com una interpretació cantada en directe per un dels actors, mentre que un narrador va donant pas als diferents quadres que s'escenifiquen.

Les representacions es faran als Claustres de la Catedral de la Seu fins al 14 d'agost a partir de dos quarts d'onze de la nit.