Albert Batalla ha destacat la importància del Retaule de Sant Ermengol com a element de promoció cultural i econòmica de la ciutat, pel fet de ser un espectacle de contingut històric únic. Batalla ha subratllat l’interès de l’ajuntament de la Seu en col·laborar amb l’Associació del Patronat per impulsar-lo com a espectacle autòcton, consolidar-lo en la vida cultural de la ciutat i implicar-hi els ciutadans.
El director del Retaule, Lluís Obiols, ha destacat la voluntat de renovació, amb la incorporació de nous actors i nous voluntaris a l’organització de la representació. Obiols ha detallat que el Cor de Cambra Caterva actuarà els dies 10 i 13 d’Agost, interpretant el Cant de la Sibil·la, acompanyant l’escena de la consagració, interpretant l’introitus i el liberame.
Obiols també ha parlat de la incorporació de nous quadres inèdits als 9 de què consta en l’actualitat. Els quadres han estat escrits novament per Esteve Albert. L’escena que s’incorpora enguany porta l’espectador a l’any 1010. A més a més, s’ha millorat el sistema d’il·luminació i s’ha incorporat nous efectes per millorar la qualitat de l’espectacle. En l’edició d’enguany es continuarà amb la figura del narrador, que entre quadre i quadre explicarà breument el contingut de l’escena següent.
De la seva part, Ramon Graell ressalta la incorporació de Caterva durant dos dies de la representació del Retaule i l’heterogeneïtat de la gent que participa al Retaule de Sant Ermengol, ja que és una activitat capaç d’aglutinar persones de molt diferents tendències polítiques, socials i culturals.
El Retaule de Sant Ermengol és una obra medieval, en vers, que es va començar a representar l’any 1957, on s’evoca de manera plàstica uns fragments de la vida de Sant Ermengol, bisbe urgel•lità als inicis de l’onzena centúria, que s’escenifica al claustre romànic de la Catedral de La Seu, sobre un text literari d’Esteve Albert i Corp. Sobre les pedres mil•lenàries del recinte catedralici, protagonistes de l’obra, es reviuen fets i personatges íntimament vinculats a la gloriosa història de la Catalunya comtal que s’anava forjant.
Més d’un centenar d’urgellencs i urgellenques participen en la representació del Retaule, entre actors, tècnics i atrezzo. Consta de nou quadres: el Mil·lenni, la Consagració, la Canònica, Cortiuda, el pagès sec, Llumeneres, seguici o enterrament, el Miracle de la Pluja i el quadre final. La música és una peça clau en aquest espectacle amb fragments de peces del Barroc i de cant gregorià, i Caterva que actuaran el 10 i 13 d’agost i la presència d’un narrador que va donant pas als diferents quadres que s’escenifiquen.
Les entrades per assistir-hi com a públic es poden adquirir de manera anticipada a l’Oficina de Turisme de La Seu, Turisme del Consell Comarcal, i al Museu Diocesà, amb un preu de 12 euros, mentre que mitja hora abans de l’inici de l’espectacle es poden adquirir a la taquilla per 15 euros.
Aquest dimarts s'ha presentat el Retaule de Sant Ermengol. Aquest dimarts s'ha presentat el Retaule de Sant Ermengol.