Els ajuts del Leader desperten gran interès entre els empresaris

Publicat el 01 d’abril de 2009 a les 16:24

Les propietàries de Natura bolets, Enriqueta Bullich i Elisenda Campi, boletaires de tota la vida, van saber aprofitar aquesta afició i una font de riquesa natural del territori per crear una iniciativa innovadora que a més dóna feina de temporada a d'altra gent. Es dediquen a assecar embassar i distribuir els bolets comestibles que dóna el sòl dels boscos de l'Alt Urgell. Ja posades a comercialitzar es van començar a dedicar també a embassar i distribuir altres productes naturals de la comarca i cargols.

L'Elisenda i l'Enriqueta distribueixen els seus productes a empreses de restauració però també tenen parada al mercat setmanal de la Seu d'Urgell on hi venen al detall. Les dues sòcies es manifesten molt satisfetes d'haver-se acollit al programa a l'hora de crear la seva empresa, perquè encara que "els tràmits se'ls van fer una mica llargs, van rebre molt suport per part de tot l'equip tècnic del Leader", i van aconseguir una subvenció del programa del 30% de la inversió inicial del negoci.

Molta gent s'ha interessat pel programa des que se n'ha començat a fer difusió, i especialment des de dilluns que s'han obert el termini per formalitzar les sol·licituds, explica la directora del consorci Alt Urgell-Cerdanya, Mireia Font. La directora del Leader afegeix que el problema més rellevant amb que es troben els aspirants als ajuts són les dificultats que els bancs els posen ara per accedir als crèdits. Font lamenta que aquest punt pugui influir en la creació de noves empreses però es manifesta molt satisfeta per l'elevat interès que el programa ha despertat entre els aspirants a futurs empresaris, a pesar de l'actual crisi econòmica.

La seu del consorci està ubicada al Consell Comarcal de l'Alt Urgell, on els tècnics que atenen als aspirants "insisteixen molt amb que els sol·licitants especifiquin bé els criteris que els poden donar puntuació per tal que el seu projecte sigui escollit", explica la directora del CAUC. Aquests criteris són el caràcter innovador del projecte, la utilització d'energies renovables, la preservació del medi ambient i estar en un municipi petit o allunyat entre d'altres.

Les sol·licituds d'ajuts del programa europeu Leader per al desenvolupament del món rural, per a l'Alt Urgell i la Cerdanya, es poden presentar fins al pròxim 27 d'abril. El nou Leader està gestionat pel Consorci Alt Urgell-Cerdanya, el grup d'acció local del qual formen part els dos consells comarcals, els ajuntaments de la Seu d'Urgell, Oliana i Bellver de Cerdanya i les associacions empresarials i hoteleres més representatives del territori. El CAUC ha estat l'encarregat d'aprovar els criteris que regiran l'atorgament de les subvencions d'acord amb els paràmetres establerts per la Unió Europea, i ara assessora i ajuda amb la tramitació de la documentació a tots els interessats.

Aquest és el tercer cop que l'Alt Urgell participa en un programa Leader, en canvi, aquest serà el primer Leader per a la Cerdanya, tot i que només beneficiarà els municipis que pertanyen a la demarcació provincial de Lleida. Els municipis que tenen cabuda dins el programa Leader són aquells que la seva renda per càpita no supera el 75% de la mitjana europea. Per a aquest any 2009, el Consorci Alt Urgell-Cerdanya disposa d'un fons de 517.444 euros per subvencionar actuacions a tots els municipis de l'Alt Urgell i als cerdans de Bellver de Cerdanya, Lles de Cerdanya, Meranges, Montellà i Martinet i Prullans.

Les mesures a les quals s'adrecen aquests ajuts són la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris i les agrobotigues, la creació i el desenvolupament de microempreses, el foment d'activitats turístiques i la conservació i millora del patrimoni rural.

Els projectes que es presentin podran ser de naturalesa productiva o no productiva. En el primer cas, les prioritats vindran marcades per la contribució al desenvolupament integral de la zona; l'ús, la promoció i la venda de recursos i productes locals; les millores en la gestió empresarial; i la protecció i millora del medi ambient. L'ajut màxim serà del 35 % del cost de l'actuació.

Pel que fa als projectes de naturalesa no productiva, es donarà prioritat a les actuacions adreçades a la recuperació, promoció i difusió del patrimoni natural, cultural, etnogràfic i industrial; les millores en la promoció de productes agroalimentaris, mediambientals, forestals i anàlegs elaborats al territori; i el desenvolupament integral de la zona. En aquest cas, l'ajut màxim serà del 80 % del cost de l'actuació.

 

 

Parada de Natura Bolets al mercat de la Seu Les dos sòcies de Natura Bolets, Enriqueta Bullich i Elisenda Campi, a la seva parada al mercat de la Seu d'Urgell. FOTO: Salomé Escribà