Els castells de Puigcerdà, Querol i Torre Cerdana

Aquest dimecres, dia 22 d’agost, a les 18 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència: “Els castells de Puigcerdà, Querol i Torre Cerdana”, a càrrec dels historiadors i arxivers Erola Simon i Lluís Obiols. L’acte s’emmarcà en el tradicional programa d’estiu del Grup de Recerca de Cerdanya “A l’estiu, RECERCA’T!”.

Publicat el 24 d’agost de 2012 a les 16:55


La conferència va constar d’una cronologia ordenada de les diferents referències de les fortificacions esmentades i de la seva evolució al llarg del temps, així com de les diferents fortificacions militars que hi va haver a la Vila de Puigcerdà.

Els ponents van aportar plànols i projectes inèdits procedents de l’arxiu militar francès que mostraren els diferents projectes de fortificació a partir del segle XVII, entre ells la construcció de baluards, fossats i terraplens a la zona nord i occidental del puig, a l’estil de les ideades per Vauban a Mont Lluís. També van aportar interessants referències, també inèdites, que descriuen el devastador impacte que tingué la caiguda d’un llamp a meitat del segle XVI i que, en topar amb el polvorí, va acabar pràcticament amb el castell de Puigcerdà, escampant restes del mateix a centenars de metres.

Com a fet curiós, Lluís Obiols va detallar el rudimentari protocol d’avisos del sistema defensiu Torre Cerdanya – Querol – Puigcerdà mitjançant trets d’artilleria (bombardes) per alertar de les incursions de bandolers o de l’enemic francès, molt present sempre en la història de Cerdanya.