FiraTàrrega tanca amb 13.000 entrades venudes, un 5% més que l'any passat

Els espectacles de sala han assolit un 85% d'ocupació i els professionals acreditats han superat els 900

Publicat el 13 de setembre de 2015 a les 20:08

Oriol Martí, Rosa Maria Perelló, Jordi Duran i Raül Palacios Foto: Estela Busoms


FiraTàrrega abaixa aquest diumenge el teló de la 35a edició amb 13.000 entrades venudes, un 5% més que l'any passat. Els espectacles de sala han assolit un 85% d'ocupació i els professionals acreditats han superat els 900 (en concret 909), una xifra rècord. Precisament els organitzadors destaquen l'èxit del primer seminari internacional FreshStreet, que ha situat Tàrrega com a epicentre europeu de les arts de carrer amb 220 professionals de 29 països que han reflexionat sobre les característiques i l'estat del sector. D'altra banda, enguany ha crescut un 20% la venda anticipada, una tendència que va en augment en els darrers anys.

El 75% de les funcions -88 de 117- han exhaurit les entrades.Durant quatre dies la capital de l'Urgell ha acollit 54 companyies i s'han pogut veure 30 estrenes, la meitat de la programació oficial. El director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, ha fet una valoració molt positiva d'un certamen que ha qualificat d'"equilibrat" perquè permet que tot tipus de públic hi trobi el seu lloc. "Volem que la fira arribi a tothom, des d'aquells espectadors que busquen productes nous i arriscats fins aquells que busquen passar una molt bona estona a través d'espectacles d'entreteniment i d'animació; la fira té a veure amb això, amb poder arribar a gent que entén les arts de carrer de manera molt diferent", ha assegurat. 

També ha destacat el bon funcionament de la Llotja, el mercat de compravenda d'espectacles, amb una xifra històrica de més de 900 professionals entre programadors, productors, distribuïdors i representants d'altres fires i festivals europeus. Dels 909 professionals -120 més que l'any passat-, 523 són catalans, 117 de la resta de l'estat i 269 internacionals. La Llotja ha acollit 55 expositors i 34 activitats, reunions i presentacions professionals.

D'altra banda, el director executiu de FiraTàrrega, Oriol Martí, ha recordat que l'organització es va marcar l'objectiu fa 4 o 5 any d'"oxigenar" la ciutat i descentralitzar la fira més enllà del centre i ja es comença a notar el resultat. De fet, aquest any hi ha hagut més espais d'actuació que mai, 25. A més, Martí també ha afegit que l'altra estratègia ha estat les nits fortes de divendres i dissabte programar en els espais menys cèntrics espectacles que poguessin captar molts espectadors. Tot plegat ha permès, assegura, que el públic s'hagi repartit i no s'hagin viscut les aglomeracions d'anys endarrere. "Es tracta que la fira sigui amable, humana, d'evitar aquelles riuades de gent dels anys 80 que omplien espais però no veien ni gaudien de la ciutat", ha insistit.

A la zona d'acampada de la Fira s'hi han allotjat 3.198 persones. Estudis que s'han fet en altres edicions estimen que pels diferents espais de la Fira durant els quatre dies hi passen al voltant de 147.000 persones.

L'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha destacat que els dies de la Fira són la culminació d'una feina que es fa durant els 365 dies de l'any. "Ara vivim tres dies molt intensos perquè la fira representa l'aparador de la feina feta però és durant tot l'any que l'activitat de Firatàrrega té impacte en la ciutat i la projecta internacionalment", ha dit. A més, segons Perelló, Firatàrrega està més integrada que mai a la capital de l'Urgell amb la implicació de veïns i entitats com l'associació Alba, l'Escola Taller i també grups teatrals amateurs o professionals de la localitat.

La nova creació, aposta de FiraTàrrega

Al llarg de tot l'any, diverses companyies s'han acollit al Programa de Suport a la Creació, ja sigui en format de laboratoris o de residències. La secció Plataforma, apartat R+D+i de FiraTàrrega, és el resultat d'aquest tub d'assaig. La Fira arrisca i aposta per creadors emergents, acompanyant-los i assessorant-los al llarg de tot el seu procés de creació. En total, gairebé un 20% de la programació ha sorgit del Programa de Suport a la Creació.

Alguns dels muntatges més aplaudits i que han exhaurit entrades han estat, precisament, els que han passat en algun moment del seu procés creatiu a Tàrrega, com és el cas de 'Wasted' d'Íntims Produccions, 'No tenemos título' de Leire Mesa o 'Cuando todos pensaban que habíamos desaparecido', trobada entre la companyia Vaca 35 i Teatro de Cerca, un encontre propiciat per FiraTàrrega.

La Fira d'aquest any ha dedicat una especial atenció a les arts visuals, amb propostes com l'espectacle performàtic A.U.R.A. d'Abast Elàstic, la instal·lació 'El bosc de van der Graff' de Xevi Bayona; una performance dins d'un cotxe 'Crudo Ingente', de Nacho Vilar Producciones; el recorregut per Tàrrega proposat per Deriva Mussol, titulat '#relleus' o bé els jocs de Théâtre de la Toupine i Itinerània. 'Presents', de Quim Moya, ha estat un projecte que ha empaperat les parets de la ciutat.

També és exemple d'aquest focus l'espectacle inaugural, 'Compra'm' d'Insectotròpics, una proposta arriscada que plantejava als espectadors de Tàrrega una reflexió sobre la societat de consum. Un espectacle de live-cinema que mostrava en una gran pantalla allò que passava simultàniament a l'escenari. FiraTàrrega ha acompanyat Insectotròpics al llarg del seu procés creatiu.

Segons destaca l'organització, la Fira té la vocació fer partícips els veïns de la capital de l'Urgell en la seva activitat. Ho il·lustren espectacles com 'No tenemos título', de Leire Mesa, amb la col·laboració d'un col·lectiu local; o l'espectacle de Carla Rovira, 'Most of all, you've got to hide it from the chicks', que ha comptat amb la participació de nens i nenes de la ciutat i de la comarca.

La Fira ha mantingut enguany els dos pols de programació que en la passada edició es van estrenar amb èxit: Ondara Park, una secció dedicada al públic familiar i festiu, que ha comptat amb una gran afluència de públic, i Urban Nation, durant les nits de divendres i dissabte. A la Plaça de les Nacions s'han succeït diversos ballarins de dansa urbana, acompanyats pel live painting de Quim Moya. Entre les propostes que integraven Urban Nation destaca la presència d'Ousmane Omari Wiles, que ha vingut a FiraTàrrega gràcies a la col·laboració amb el SummerStage de Nova York.