Gilabert: "Si el Pirineu hagués estat abans una vegueria el seu desenvolupament hauria estat superior"

Publicat el 02 de febrer de 2010 a les 20:44

Gilabert ha qualificat la decisió del Govern de tirar endavant la llei de vegueries de 'satisfactòria i valenta', recordant que és en compliment de l'Estatut que el poble de Catalunya va aprovar. Així, l'aprovació de la llei és un pas 'molt important' perquè ha estat 'reivindicada durant molts anys', segons Gilabert.

El president de la Diputació de Lleida s'ha mostrat convençut que les vegueries suposaran 'una eina de desenvolupament social i econòmic tant per les terres de Lleida com per les del Pirineu'. Per Gilabert, 'si les comarques del Pirineu haguessin tingut fa anys una vegueria, segur que el seu desenvolupament hauria estat més alt que el que estan tenint'.

Val d'Aran

Gilabert també s'ha referit a l'encaix de l'Aran dins la vegueria del Pirineu i ha recordat que el Govern i el Conselh Generau d'Aran treballen en l'elaboració de la Llei d'Aran que també està prevista que s'aprovi abans de final de la legislatura. Tot i això, ha manifestat que la relació del Conselh amb el Govern serà 'bilateral' i que 'd'una forma administrativa i del concepte burocràtic, l'Aran 'no dependrà de la vegueria del Pirineu'.

Jaume Gilabert també ha rebutjat parlar de 'partició' de l'actual demarcació de Lleida com sí han fet altres representants del territori com ara l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i ha dit que qui usa aquest terme 's'equivoca'. Per Gilabert, 'com més progressi el Pirineu més beneficiós serà per la plana de Lleida, per la vinculació històrica d'ambdós territoris'.

El president de la Diputació de Lleida ha afirmat que l'articulació de les vegueries es farà en fases diverses i ha recordat que amb l'avantprojecte aprovat avui pel Govern, les quatre actuals diputacions s'estructuren com a consells de vegueria -Lleida, Tarragona, Girona i Barcelona-; en una segona fase li arribarà el torn a Terres de l'Ebre; i finalment a la creació de Comarques Centrals i de l'Alt Pirineu.

Segons Jaume Gilabert, les vegueries han de permetre 'una major agilitat administrativa, una major optimització de recursos públics i fer que els tràmits burocràtics siguin menys complexes per la proximitat del Consell de vegueria amb el ciutadà i amb els ajuntaments'. A més, també 'han de garantir l'equilibri territorial i la cohesió social' ja que la voluntat de la llei de vegueries és la d''apropar l'administració al ciutadà i al món local', ha dit.

Constitució dels Consells de vegueria després de les municipals del 2011

Així, el president de la Diputació s'ha mostrat convençut, en cas que el Parlament aprovi la llei abans dels final de la legislatura, que en les pròximes eleccions municipals del 2011 ja es podrà constituir el consell de vegueria 'que substituirà la divisió actual en províncies' però ha deixat clar que 'en cap cas' es pot parlar de 'superposició d'administracions'.

Ampli debat parlamentari

Gilabert també ha defensat que el debat parlamentari que hi hagi en la tramitació de la llei sigui 'ampli' i no ha descartat que la Diputació de Lleida pugui participar en alguna de les comissions que es constituiran per debatre el text legislatiu.

Altrament, des de la Diputació també veuen 'amb bons ulls' que el Govern faci una modificació de bases de règim local en referència als consells comarcals perquè perdin pes polític i siguin una mancomunitat de serveis dirigida pels alcaldes de la comarca respectiva amb l'objectiu de simplificar l'admistració.

Jaume Gilabert ha explicat que ahir dilluns el president Montilla, acompanyat pel conseller de Governació, Jordi Ausàs, va convocar als quatre presidents de les diputacions per informar-los que el Govern aprovaria avui l'avantprojecte de llei de la nova organització territorial de Catalunya en vegueries.