Impulsen un pla per assegurar el relleu generacional dels ramaders

Publicat el 10 de gener de 2009 a les 07:24

El projecte, creat per l'Associació rurbans i l'empresa mOntanyanes del Pallars Sobirà, pretén garantir el relleu generacional de les gairebé 250 explotacions agroramaderes del Pallars Sobirà. Actualment, el 90% d'aquestes, les regeixen pagesos que estan a punt d'arribar o que ja han superat l'edat de jubilació. És per això que aquest projecte és "tan necessari".

L'Escola de Pastors pretén garantir la continuïtat de les explotacions proveïnt-les de joves que es vulguin dedicar al sector. Aquests joves realitzaran quatre mesos de pràctiques en una explotació del Pallars Sobirà i el ramader s'encarregarà de la seva manutenció, sense pagar-los-hi un sou, i es comprometrà a formar-los adequadament perquè en un futur els alumnes pugui fer-se càrrec d'una explotació.

Els responsables del projecte dedicaran sis tècnics exclusivament a visitar i assessorar les explotacions i crearan un banc de terres per tal que aquelles persones que es vulguin incorporar a l'activitat puguin comprar o llogar una explotació. Aquesta iniciativa, que és pionera a l'estat espanyol, facilitarà la incorporació de noves persones al sector i inclourà la possibilitat de guardar i conservar les finques que pagesos en actiu tinguin en desús.

Un altre dels objectius és promoure i potenciar la comercialització dels productes de la terra com ara la carn de les ovelles i vaques de les explotacions del Pallars Sobirà així com de la seva llana. Amb la col·laboració d'Artesania de Catalunya es faran també cursos per a la formació d'artesans.

També es treballarà per donar a conèixer les races autòctones del Pallars Sobirà com ara l'ovella xisqueta, la vaca pallaresa i la pera de Cardós. L'objectiu és garantir el futur de les comunitats locals, buscar sortides dins el mercat, així com promoure i valorar el sabor i el territori, amb l'ajuda de l'associació Slow Food.

La sensibilització dels joves és una altra de les línies d'actuació. La coordinadora de la iniciativa, Vanesa Freixa, ha explicat que amb el suport del departament d'Espais Naturals de la Generalitat i el Parc Natural de l'Alt Pirineu, s'elaborarà material adreçat als alumnes de primària i secundària i es faran talles a les escoles per donar a conèixer i dignificar l'activitat agrícola i ramadera.

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha indicat que la Corporació posarà a disposició de la iniciativa la finca de Bon Repós per fer difusió del projecte i poder utilitzar l'aula de natura per formació. La finca de Bon Repòs treballa de fa més de cinc anys amb l'associació de la Vaca Bruna per implantar ramats de races autòctones.

Gilabert ha destacat que el projecte que es posa en marxa serà positiu per a les comarques de muntanya, ja que fa una aposta decidida per un sector que és viable i que l'únic que necessita és gent jove que vulgui dedicar-se a aquesta activitat. A més, ha afegit que el sector ramader és molt important per a les comarques del Pirineu, ja que garanteix la sostenibilitat i alhora permet un major dinamisme econòmic del territori.

El projecte compta amb el suport de l'Àrea de Medi Ambient i Serveis de la Diputació de Lleida, del Departament de Treball a través del SOC, del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, de l'Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del Parc Natural de l'Alt Pirineu i d'Artesania de Catalunya.