
Licors Portet, empresa elaboradora de licors des de l’any 1883, elabora la Ratafia dels Raiers des de fa gairebé 50 anys. L’any 2011 va fer una edició especial en motiu del seu 125è aniversari, recuperant una recepta antiga d’en Joan Portet, pare dels actuals propietaris, i aplicant-hi un curós procés d’envelliment. El resultat d’aquella edició especial va ser l’obtenció d’una ratafia extraordinària, que va ser premiada amb la Medalla d’Or en el Concours Mondial Bruxelles 2011. D’aquella ratafia tan sols en queden 11 ampolles, que els germans Portet guarden com el més preuats dels seus tresors.
Aquest any Licors Portet ha repetit l’experiència i ha elaborat de nou una bóta de la preuada ratafia, seguint minuciosament l’esmentada recepta, i deixant-la reposar, durant 21 llunes, en la mateixa bóta que va afinar l’edició del 125è aniversari.
Les mans dels germans Àngel i Carlos Portet, mestres ratafiaires de tota la vida, són les encarregades de concentrar els sabors i aromes dels paisatges més espectaculars del Pirineu del Pallars Jussà i apropar-los a totes les sobretaules, dins de cadascuna de les ampolles de Ratafia dels Raiers. Tota una vida dedicada a l’elaboració d’aquest embriagador licor, li ha donat el reconeixement que actualment té.
La Ratafia dels Raiers Reserva 2013 s’elabora amb holandes de vi envellides durant més de 60 anys en el celler de Licors Portet. Quan en Joan Portet va instal·lar-se a la Pobla de Segur, va guardar en el celler una bóta amb holandes de vi. Més de 60 anys
després, els germans Portet la van redescobrir, veient que la seva textura i aroma aportaven un valor extraordinari a la ratafia. Segons Àngel Portet “aquesta bóta d’holandes és un tresor que es té o no es té, ja que ningú pot esperar més de 60 anys per a fer una bona ratafia. Actualment ja tenim bótes envellint, tot i que som molt conscients que difícilment podrem igualar l’excel·lent qualitat d’aquestes holandes”.
En la propera lluna plena, que casualment coincideix amb la nit de Sant Joan, es compliran les 21 llunes de repòs necessàries per donar a la Ratafia dels Raiers Reserva 2013 el peculiar bouquet d’aquesta edició especial.
S’han elaborat 400 litres d’aquesta ratafia, que donaran 571 ampolles. Un cop embotellada, es deixarà passar dues llunes més dins l’ampolla, perquè l’agermanament de les aromes i els sabors sigui total, i ja estarà al seu punt òptim per a gaudir-la en una sobretaula extraordinària.