Relais Châteaux disposa d'un catàleg gairebé 500 hotels de particulars en una cinquantena de països. Tots ells, gestionats de forma personalitzada i amb les particularitats de cada regió, reuneixen uns requisits de qualitat que els fan especials i que els han permès portar el segell Relais Châteuax.
A Catalunya existeixen cinc instal·lacions Relais Châteaux: els hotels Mas de Torrent (Torrent), El Castell de Ciutat (La Seu) i Torre Remei (Bolvir de Cerdanya); i els restaurants de Carme Ruscallleda, Santi Santamaria i Jean Louis Neichel.
Tàpies, nascut a La Seu el 1968, es va criar entre hotelers abans d'heretar el negoci familiar, que continua gestionant seguint els passos dels seus pares. Des de ben jove ha seguit de primera mà les evolucions de les terres de Lleida i considera que l'aeroport d'Alguaire és un element 'importantíssim' per al territori. Es tracta de l'última gran infraestructura que calia per tenir la base per 'un creixement del turisme i dels viatges de negoci en els propers anys', assegura.
Lleida entra en el mapa turístic mundial
L'aeroport permet que Lleida 'existeixi en el mapa turístic mundial' perquè 'les agències de viatges treballen amb un sistema anomenat GDS, que permet localitzar els hotels de la zona i que es basa en codis d'aeroports', explica Tàpies, que es confessa com un gran aficionat a l'aviació.
Aquest és un factor farà incrementar el número de passatgers en els propers anys, però existeix encara un altre element que provocarà una arribada massiva de nous visitants la propera temporada d'esquí. Segons Tàpies, la Generalitat acaba de signar un conveni amb uns touroperadors que portaven esquiadors a l'aeroport de Tolosa i que la temporada que ve els faran aterrar a Alguaire. 'Han estat fins a 200 autobusos cada setmana, és moltíssima gent', assegura el president de Relais Châteaux.
És per això que considera que l'aeroport 'ja s'ha quedat petit' i caldria plantejar una nova terminal per assumir millor l'increment del turisme i també dels viatges de negoci, gràcies a la recent inauguració de la Llotja, amb capacitat per a 1.000 persones. 'Però a tota aquesta gent cal donar-los el millor servei', alerta Tàpies, qui opina que falten places hoteleres a algunes zones com la Plana, al Pallars o l'Alt Urgell.
La consolidació de Lleida com a destí turístic contribuirà a compensar el territori, tenint en compte que els visitants es queden habitualment a Barcelona i a la costa. En termes generals, Tàpies considera que a Catalunya 's'han fet les coses bé, tot i que s'estan passant uns moments difícils, però el producte és més estable, consolidat i atractiu que altres noves destinacions', com Marràqueix o Dubai.
Llits a Barcelona
Sobre el debat de la manca de llits en moments puntuals a Barcelona, Tàpies considera que és normal que es produeixin aquests fenòmens en grans fires i que si hi haguessin 1.000 habitacions més, també s'omplirien.
'La qüestió és que existeixi una ocupació estable al llarg de tot l'any, que es mantingui un equilibri', explica l'hoteler, qui considera igualment que Barcelona 'ha fet una tasca molt bona en infraestructures i economia que la converteix en un destí en millors condicions que moltes altres ciutats del món'.
L'aeroport de la Seu, 'infrautilitzat'
Criat a la Seu d'Urgell, Tàpies ha vist com l'aeroport de la zona, recentment inaugurat, s'ha quedat amb poca capacitat per operar vols comercials. 'És un aeroport infrautilitzat, però és millor això que no que estigui tancat', afirma l'hoteler.
Per a Tàpies, caldria un model de negoci perquè s'obrís a l'aviació regional, de forma que permetés connectar La Seu i Andorra amb ciutats franceses i espanyoles mitjançant avions de petita capacitat que poden operar a la pista d'aquesta nova instal·lació.
El president de Relais Châteaux, Jaume Tàpies, al seu despatx de París. El president de Relais Châteaux, Jaume Tàpies, al seu despatx de París.