La burricleta arriba al Pirineu

Aquest dissabte, dia 14 de juliol, a les 11 del matí, obre a la Seu d’Urgell el Centre Burricleta Alt Urgell-Cerdanya, la primera botiga especialitzada la bicicleta rural elèctrica, una nova fòrmula per gaudir de la bici passejant per rutes naturals, culturals i gastronòmiques. La iniciativa l’ha impulsat l’empresa pirinenca Socarrel.

Publicat el 13 de juliol de 2012 a les 18:08


Si us agrada anar en bicicleta i us agrada el món rural, la burricleta està pensada per vosaltres. La idea és molt senzilla però novedoa. Es tracta d’una bicicleta elèctrica ideada per gaudir del territori d’una forma sostenible, còmoda i divertida que permet fer rutes sense esforç (porta un GPS incorporat amb rutes marcades de la zona), en contacte permanent amb la naturalesa i amb l’entorn humà, cultural, turístic i gastronòmic. Suposa una nova proposta per gaudir del territori amb la família i els amics, es pot comprar (n’hi ha més de 60 models diferents) o llogar per mig dia, per dies sencers o bé per setmanes.

Quan es lloga, la ruta rural s’escull segons el grau de dificultat, els quilòmetres i els llocs d’interès paisagístic o cultural que es vulguin visitar. El lloguer inclou un casc homologat i modificat amb motius originals i divertits, l’assistència en ruta davant de qualsevol imprevist i també es poden llogar hamaques per descansar durant l’excursió així com un kit complert per fer un pícnic. Fins i tot hi ha miniburricletes per als més petits que gaudeixen, més que ningú, de “l’experiència burricleta”.

Però com es pot distingir d’altres bicicletes? Molt senzill. Físicament és negra, amb corbes, té GPS interactiu, un disseny retro i incorpora sàrries com les que portaven els rucs quan feien transport de muntanya. En essència, suposa un apropament als valors autèntics de la natura i de la cultura de muntanya en ple segle XXI.

La història d’aquest vehicle

La burricleta és un vehicle relativament nou, va nèixer fa dos anys al Lluçanès, i diuen que el seu creador estava “enamorat d’un ruc i d’una bibicleta de bon veure”. A partir del Lluçanès l’experiència es va ampliar a altres valls i comarques i avui és present a l’Alt Empordà, les Gavarres, el Penedès-Garraf, el Pla de l’Estany i ara, fins i tot, també a Madrid o Pamplona.

Aquesta iniciativa arriba a l’Alt Urgell i la Cerdanya de la mà de l’empresa Socarrel, de Montellà de Cadí, especialitzada en enginyeria forestal i ambiental. En el context actual, els impulsors de l’empresa han considerat oportú apropar al sector turístic els coneixements adquirits durant anys de treball especialitzat en l’estudi del medi natural i de l’entorn  més proper: camins, prats, boscos i rius del Pirineu… Sempre en base a una filosofia de vida basada en el respecte al territori.

La burricleta està estretament vinculada a l’amor per la muntanya, al coneixement de l’entorn local i a una manera molt concreta d’entendre el país. El moviment Slow Food, el respecte a tot allò intangible, el gaudir del que ens envolta (agricultura, ramaderia, animals salvatges, pedres, flora, pobles, camins…) conformen la base del que vol ser i és la burricleta.

A la botiga que aquest dia 14 de juliol s’obre a la Seu d’Urgell, a banda de la venda i lloguer de burricletes també s’hi podran trobar tots els altres models de bicicletes més convencionals i productes relacionats amb l’excursionisme i el muntanyisme.