La FestCat potencia la cultura dels Pirineus

Publicat el 14 de juliol de 2009 a les 14:51

La programació de l'Escola té l'objectiu de descobrir una part essencial del patrimoni del país, en aquesta línia, la programació de Llívia potencia enguany la seva mirada cap a la cultura del Pirineu. Fent èmfasi en un viatge que abasta des de la Cerdanya fins a l'Aragó, tot travessant l'Alt Urgell i el Principat d'Andorra, arriben testimonis, presentacions d'iniciatives i propostes artístiques que reforcen la idea d'aquest eix pirinenc.

Un total de 9 cursos i tallers estan directament vinculats a la Cerdanya i els Pirineus. Aquests cursos inclouen cistelleria tradicional pirinenca, visions sobre el paisatge de la Cerdanya, cuina d'arrel i danses tradicionals aragoneses entre altres; segons explica el coordinador de l'edició a Llívia, Jordi Bertràn.

Músiques, dansa, teatre, jocs... i en general tot allò relacionat amb la festa tradicional i popular. Aquesta escola d'estiu de la cultura popular és pionera a Europa en l'ensenyament de diferents disciplines vinculades a l'arrel. Els alumnes poden escollir entre un ventall de propostes que inclouen les arts visuals, la dansa i el ball, el circ, la gastronomia, el foc festiu, la música, la narració oral, el patrimoni ecològic, el teatre, el tèxtil, l'enologia i el teatre. Les sessions de 'Cafè concert' i 'Cafè, copa... i cultureta', comptaran amb la participació d'alguns catalans nascuts fora del país, com Patrícia Gabancho o Matthew Tree, que s'han apuntat al fòrum d'idees que cada any ocupa 'l'hora del cafè de Llívia'.

La FestCat compta també amb 'La vela de l'acordió', la tercera edició del programa d'espectacles, oberts al públic en general i totalment gratuïts, que tenen com a fil conductor la presència d'aquest instrument característic del Pirineu. En aquest sentit, hi prendran part alguns dels acordionistes més interessants del panorama musical dels Països Catalans, Gori Negre -dels Grollers de Sa Factoria de Mallorca-, Francesc Marimon -de la formació catalana La Portàtil FM-, Mercè Morera i Pep Lizandra -de La Sonsoni, un dels grups amb més èxit del Pirineu actual-, i Núria Lozano i Cati Plana -de l'Orquestrina de l'Escola de la Festa, la banda pròpia d'aquest programa formatiu-.

Paral·lelament, la FestCat tracta enguany amb respecte i alhora amb preocupació la nova directiva europea de pirotècnia, amb la voluntat de contribuir a la sensibilització davant les formes més patrimonials de foc festiu. En aquest sentit incorpora l'ensenyament i la posada en escena de determinades manifestacions identitàries, com la pirotècnia anomenada renaixentista, barroca o de pals, o les falles que ens arriben des de terres andorranes.

 

 

Un dels tallers de la FestCat a Llívia Un dels tallers de la FestCat a Llívia. Foto: Salomé Escribà.