La Generalitat i ens locals s'uneixen en el consorci "Pirineus, territori de memòria"

Publicat el 05 de novembre de 2010 a les 16:48

Saura ha destacat que “la política de memòria s’està tirant endavant a Catalunya amb un gran consens entre la Generalitat i els ajuntaments” i, en aquest sentit, ha agraït la col·laboració als ajuntaments i a les universitats que hi estan participant.

El conseller Saura també ha destacat que és objectiu del Memorial proclamar la vigència dels valors democràtics. “Volem que quedi molt clar –ha remarcat- que les llibertats de la democràcia i l’autogovern que tenim no és producte casual sinó que és producte de la lluita de la gent i volem homenatjar la gent que ha fet possible aquesta situació”. Saura ha afegit que “el Memorial Democràtic, les instal·lacions i la infraestructura significa una dinamització econòmica i turística del territori”. Per tant, “estem recuperant una part de la identitat del nostre poble però, alhora, també estem projectant cap al futur un territori” i "fent una contribució positiva a la dinamització econòmica”.

El consorci, similar als que ja existeixen a les Terres de l’Ebre per recuperar els espais de la batalla de l’Ebre i a Girona per promoure les rutes de l’exili, neix amb l’objectiu d’unir esforços per impulsar els espais de memòria del Pirineu. Cal recordar que l’Alt Pirineu ja compta amb 14 espais de memòria recuperats i senyalitzats - rutes, centres d’interpretació o vestigis -, tots ells integrats dins la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya que impulsa el Memorial Democràtic. Els punts més importants són els tres centres de referència de la Xarxa: el parc dels búnquers de Martinet, la presó-museu de Sort i el futur centre Els Pirineus en guerra de Pobla de Segur.

Els principals objectius del nou consorci seran l’estudi, promoció i recuperació de la memòria i de la història contemporània dels Pirineus en el període comprés entre la Segona República i la transició democràtica així com el coneixement crític d’aquest període.

1. El consorci gestionarà els centres d’interpretació de l’Alt Pirineu (Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà; Presó-Museu Camí de la Llibertat de Sort i el centre Els Pirineus en guerra de la Pobla de Segur) i d’altres espais, llocs i senyalitzacions de la demarcació que estiguin integrats dins la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya.

2. A través dels tres equipaments de referència (Martinet, Sort, Pobla), el consorci funcionarà com a ens dinamitzador dels projectes de recuperació, senyalització i difusió de les rutes, espais i vestigis de la Guerra Civil, l’exili republicà, la Segona Guerra Mundial i la repressió franquista.

3. El consorci també es relacionarà amb altres entitats amb finalitats similars i, en particular, amb les institucions vinculades al pas de refugiats durant la Segona la Segona Guerra Mundial, la resistència contra el feixisme i la deportació als camps de concentració i extermini. També obrirà vies de col·laboració amb arxius, centres culturals, fundacions, instituts, museus i facultats universitàries, que custodiïn fons i documentació relatius a aquests esdeveniments.

4. També és objectiu del consorci situar Montellà i Martinet, Sort i la Pobla en el mapa memorial del país i estimular la formació crítica de la ciutadania i la difusió dels valors democràtics.

El Consorci es finançarà a través de les transferències i subvencions de la Generalitat i altres administracions; les aportacions dels ens consorciats; les taxes i els preus públics pels serveis que presti i les activitats que realitzi; i els ingressos procedents del seu patrimoni.

Aquest 2010, la Generalitat ha destinat 396.908€ per a 11 projectes de recuperació del patrimoni memorial a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran. Els més importants són el centre d’interpretació de la Pobla de Segur Els Pirineus en guerra; la senyalització i adequació de nous búnquers a Martinet; i l’ampliació de la presó-museu de Sort, dedicada als refugiats que fugien de l’Europa ocupada pels nazis a través dels Pirineus.

Jornades “Conèixer la línia de defensa dels Pirineus”

Després de la constitució del consorci, al mateix ajuntament de Martinet, el conseller ha inaugurat les jornades “Conèixer la línia de defensa dels Pirineus”, dedicades a la línia fortificada que va manar construir Franco als Pirineus en acabar la Guerra Civil. Durant dos dies, diversos experts analitzaran aquesta línia destinada a evitar una possible invasió d'algun exèrcit europeu i també es comptarà amb la presència de ponents estrangers que parlaran d’altres línies de defensa, com la Línia Maginot o la Línia Gòtica. Organitzen les jornades el Memorial Democràtic de la Generalitat, el Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà i l’ajuntament d’aquesta localitat i la Universitat de Barcelona (Centre d’Estudis Històrics Internacionals Pavelló de la República). A continuació, el conseller ha visitat el Parc dels Búnquers i, més tard, l’Àrea Bàsica Policial de la Cerdanya, a Puigcerdà.

 

 

La presentació del consorci s'ha fet a l'ajuntament de Martinet. La presentació del consorci s'ha fet a l'ajuntament de Martinet.