Tot i la disminució del pressupost, Cultura i Entorn del Pirineu (CEP) ha aconseguit programar a la Seu d'Urgell i Artedó una edició de qualitat i alt nivell amb:
- 54 audiovisuals de 20 nacionalitats
- ha aconseguit incloure importants novetats,
- estrenar un nou espai de projeccions
- I convidar intel·lectuals, Perejaume, actors -Carme Elias-, i esportistes -Albert Bosch- de primera fila,
- a més d'implicar-hi Blanquerna (Universitat Ramon Llull) amb un curs durant el festival.
- I incloure una jornada tècnica amb l'IDAPA centrada en el moviment de l'slow food I amb convidats tan importants com la Fundació Alícia o Pirineos Vivos.
- Des de fa temps Andorra té una presència important al Picurt. D'una banda, compta amb la col·laboració de la CNAU i de l'Arxiu Nacional. I, de l'altra, amb audiovisuals com El Pic d'Arcalís i L'última transhumància,a més de la presència de poetes com Teresa Colom i Arnau Pérez Orobitg.
Picurt s'estructura en tres grans eixos:
1.-projeccions de cinema,
2.-sessions teòriques sobre l'audiovisual I la muntanya
3.-I activitats populars sobre la cultura del Pirineu; poesia, art, música, gastronomia...
I un cop més Picurt vol posar l'accent un cop més en la necessitat d'equilibri entre l'home i la natura -la muntanya-. Vol ser una eina de dinamització del territori i cridar l'atenció i sobretot reflexionar sobre la necessitat d'establir una relació d'harmonia amb l'entorn. “Som molt crítics amb l'explotació massiva del territori que vol dur a terme l'habitant del Pirineu que només ho és els caps de setmana. Necessitem un model sostenible entre l'home, la natura i l'arquitectura”, afirma Montse Guiu, directora de Picurt.
Per això Picurt es va consolidant més enllà dels dies de la mostra, com un espai de reflexió sobre un nou model de muntanya i de suport a les alternatives sostenibles. Picurt cada cop és més reconegut en l'àmbit pirinenc i té més presència en altres festivals, en publicacions i fòrums de debat.