Recordem que el Consorci Transversal d’Activitats Culturals és un organisme que aplega 14 ciutats mitjanes i no metropolitanes de Catalunya i que funciona des del 2001, desenvolupant projectes propis en els àmbits de les arts escèniques i les arts plàstiques.
Per Miquel Colom la presidència de la Seu d’Urgell durant aquests sis mesos “ha de servir per refermar aquells punts dels estatuts del Consorci que parlen de com tot el territori és igualment generador i receptor de cultura”. “
D'altra banda, els reptes que s’ha marcat la Regidoria de Cultura de l’ajuntament de la Seu durant els sis mesos de presidència de la Xarxa Transversal són, tal i com ha afirmat Miquel Colom, “l’aposta per continuar el desplegament de l’Anella Cultural i la consolidació de la recent estrenada Taula de Música de Transversal”.
En aquest sentit, Colom ha afegit que el desplegament de l’anella cultural, que s’engloba dins de les noves tecnologies, “té sentit especialment en ciutats com La Seu, allunyades geogràficament dels principals centres de producció, però amb una població igualment interessada en conèixer i participar de tota l’activitat cultural que generen institucions com ara el Liceu o el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona”.
D'altra banda, un dels molts projectes que es podran tirar endavant des de la plataforma que ofereix aquesta anella cultural és la translació de la Revista Transversal -de pensament contemporani al terreny de l’audiovisual i les noves tecnologies- en format audiovisual.
Referent a la segona gran aposta que es farà des de la presidència de la Seu de la Xarxa Transversal, la consolidació de la taula de música, Miquel Colom ha remarcat que “amb aquesta nova eina s’obren moltes possibilitats de treball i per això impulsarem que els seus membres treballin per fomentar la presència de la música contemporània a tots els nostres municipis”.
La Regidoria de Cultura té d'altres reptes com per exemple, continuar en el canvi d’enfocament de la Taula d’Arts Escèniques, tot creant un circuit de noves escenes. Alhora se seguirà amb el projecte Rodalies 2 dins de la Taula d’Arts Visuals, que es planteja com un intercanvi d’artistes entre ciutats que permet la mobilitat d’artistes locals cap a d’altres zones. D'altra banda, la Seu intercanviarà obres d’un artista emergent amb la ciutat de Manresa, d’un total de sis parelles de treball d’entre 12 ciutats dels 14 que conformen la Xarxa Transversal.
Finalment recordem que el CTXAC és una entitat pública de caràcter associatiu integrada per la Seu d’Urgell, Figueres, Girona, Granollers, Lleida, Manresa Mataró, Olot, Reus, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Vic i Sant Cugat del Vallès, i també la ciutat de Perpinyà. Aquest consorci té com a objectiu consolidar, ampliar el marc d’intervenció, donar cos jurídic a la Xarxa Transversal i obrir-la a altres ciutats mitjanes de Catalunya que vulguin assumir el risc de la producció de noves propostes, especialment en l’àmbit de la creació i cultura contemporànies.