Els plans comarcals de muntanya són la principal eina de planificació per al desenvolupament de les polítiques específiques de les comarques de muntanya. L'Ajuntament de la Seu ha presentat més de trenta al·legacions al projecte redactat pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, donat que no contemplava algunes de les principals inversions que l'ens urgellenc té previstes per a la ciutat i que moltes d'elles estan ja acordades amb els diferents Departaments de la Generalitat.
Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell, ha incidit en el fet que els plans comarcals de muntanya són la principal eina de planificació, i que per tant, "han de contemplar totes les grans inversions que els ens locals tenim previstes per al desenvolupament de les nostres ciutats i pobles de muntanya, inversions que realitzem conjuntament amb altres administracions, per tant, han de ser exhaustives si volem que sigui un veritable full de ruta". L'alcalde urgellenc, ha volgut emfatitzar que precisament ara, quan els recursos de els administracions es preveuen més escassos per l'etapa de crisi econòmica, "una bona planificació serà especialment important per a poder dur a terme aquelles inversions imprescindibles per la nostra ciutat i per la millora de la qualitat de vida dels urgellencs".
L'alcalde de la Seu ha destacat que les principals reivindicacions necessàries per a la ciutat i que el pla Comarcal no contemplava, agrupant-les principalment en tres àmbits: les comunicacions, les inversions en equipaments sociosanitaris, educatius, esportius i culturals, i finalment el medi ambient.
Pel que respecta a les inversions en equipaments socials, les principals al·legacions han anat encaminades a que el pla comarcal contempli la nova residència geriàtrica i el centre de dia, sobretot tenint en compte que aquesta inversió compta amb el compromís signat recentment amb el Departament d'Acció Social i Ciutadania. A nivell sanitari, s'ha reivindicat la posada en funcionament del nou CAP, les obres de millora i reforma de l'actual hospital i la implantació de més serveis especialitzats, com el TAC o el servei de diàlisi.
Pel que respecta a temes sanitaris, l'alcalde de la Seu ha insistit en la necessitat que aquest pla comarcal previst per al quinquenni 2008-2012, contempli la redacció del pla director del nou hospital comarcal. Batalla ha recordat que “l'elaboració del pla director del nou hospital és un mandat del Parlament de Catalunya i, per tant, d'obligat compliment per part de la Generalitat”.
A nivell d'equipaments educatius, s'han preparat al·legacions també per poder arrencar el compromís al Departament d'Educació per a les obres de millora del CEIP Albert Vives, del CEIP Castellciutat, i la nova escola d'adults, per no demorar-les més enllà del 2009. Pel que fa a equipaments esportius, es pretén que s'hi contempli la Piscina Coberta i la reforma del pavelló poliesportiu.
Les principals reivindicacions en grans infraestructures de comunicacions són, en primer lloc les viàries, com per exemple la millora de la C-14 fins Adrall, o la N-260, però també els estudis de viabilitat de la connexió ferroviària de la Seu amb Andorra i Barcelona o Lleida. En Aquest àmbit, l'alcalde de la Seu ha recordat la importància que el Pla Comarcal oblidi, la redacció del pla director de l'aeroport, “com una garantia perquè aquest equipament es faci ben fet i amb un model de gestió adequat a la realitat del territori”.
S'han presentat al·legacions en l'àmbit de les telecomunicacions, com són la construcció d'una nova torre de telecomunicacions al pla de les forques, i l'arribada de la fibra òptica a a la Seu. També s'han presentat al·legacions, per a la millora dels nuclis antics de la ciutat, com són la reforma del carrer major, el pla de barris pel centre històric, i la millora de Castellciutat.
Finalment, l'Ajuntament urgellenc ha remarcat la necessitat que el pla comarcal contempli actuacions vinculades amb el medi natural i la promoció de la ciutat, com són la creació de punts d'informació a la Seu dels dos Parcs Naturals, més inversions per a senyalitzacions i accessos dels parcs que hi ha a la comarca, així com la posada en servei de la Casa d'en Coll, i la creació d'un nou Centre d'Acollida Turística (CAT).
Les al·legacions del consistori urgellenc s'han tramés al Consell Comarcal de l'Alt Urgell per tal de ser debatudes amb les al·legacions de la resta de municipis de la comarca i posteriorment aprovades i trameses al Govern de la Generalitat de Catalunya.