La UNESCO elogia el balanç de gestió de la Vall de Boí en complir-se deu anys de Patrimoni Mundial

L'alcalde Joan Peralada va entregar aquest dijous el document a la seu de l'organisme internacional.

Publicat el 29 d’abril de 2011 a les 16:12
El director general adjunt de la UNESCO i director del Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO, Francesco Bandarin, i l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada (esquerra). Foto: Marta Lluvich.

El director general adjunt de la UNESCO i director del Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO, Francesco Bandarin, va rebre aquest dijous de mans de l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, l'informe de gestió dels deu anys de Patrimoni Mundial de les esglésies romàniques. L'alcalde va viatjar a París acompanyat de Carme Polo, autora de l'estudi. La UNESCO encara no havia demanat oficialment cap informe a la Vall de Boí, però en complir-se el desè aniversari de la inclusió del romànic a la llista del Patrimoni Mundial, el seu alcalde va considerar que era un bon moment per a fer un balanç. Bandarin, va agrair el gest d'avançar-se a la demanda i va dir que li sembla molt complert.

Bandarin, va agrair el gest d'avançar-se a la demanda, que en algun moment hauria arribat per part de la UNESCO, i va valorar molt positivament l'amplitud de l'informe de gestió, que mancant una anàlisi més profunda, li sembla molt complert.

Bandarin va dir a Perelada, que la UNESCO necessita exemples com el de la Vall de Boí per a explicar a altres gestors del Patrimoni, i va refermar el seu convenciment de la utilitat d'haver creat la llista del Patrimoni Mundial pels seus efectes positius, en vers la preservació d'un patrimoni que supera l'àmbit local i que interessa a tota la humanitat.

L'informe també va ser lliurat a l'ambaixada d'Espanya davant la UNESCO. Servando de la Torre, ambaixador adjunt, acompanyat de Lucía Rodríguez, responsable cultural, van rebre a la delegació lleidatana i es van mostrar gratament sorpresos per la feina feta a la Vall de Boí al llarg d'aquests deu anys.

Perelada va voler deixar ben clar que la vall ha preservat la seva autenticitat i va aconseguir mantenir un equilibri de tots els sectors que suporten el territori.

Justament, a més del beneficis que suposa formar part del Patrimoni Mundial, se'n deriva també un deure important: la responsabilitat de la gestió deixa de ser un assumpte exclusivament intern i passa a ser internacional. Això vol dir que cal informar a la UNESCO, que vol saber si un Patrimoni Mundial està ben gestionat.

L'informe que va presentar Joan Perelada a la UNESCO repassa tots els aspectes que han incidit aquests darrers anys en el desenvolupament de la Vall de Boí: la gestió, amb la creació del Consorci Patrimoni Mundial Vall de Boí, la conservació i protecció del patrimoni (rehabilitació i conservació de les esglésies) i del seu entorn (protecció urbanística, rehabilitació de nuclis urbans, aparcaments, protecció de l'entorn natural o del paisatge). També es fa un repàs a la gestió turística i s'analitza la protecció del sector primari i la convivència de les activitats tradicionals amb les noves, que s'han creat arrel del impuls turístic que ha suposat la declaració. Finalment, l'informe destaca l'alt grau d'implicació de tots els habitants i de les institucions de la vall.